Патріарх Філарет розповів, що дуже рідко спілкується з митрополитом Епіфанієм, який був його креатурою на посаду Предстоятеля ПЦУ, і поскаржився що той не виконує домовленості.

Так, за словами Філарета, він визнає предстоятеля Православної Церкви, “але з цим Предстоятелем раніше, ніж він став Предстоятелем, було рішення архієрейського собору нашого, що він представляє Українську Церкву ззовні, а керую Українською Церквою я як Патріарх”.

“Така була домовленість. На цьому наполягав і президент. Зараз не так”, – констатував колишній Патріарх УПЦ КП в інтерв’ю ТСН.Тижню.

Зараз, за словами Філарета, в нього немає жодних стосунків із Епіфанієм, тому що “порушується те, до чого ми домовилися, що ухвалив Архієрейський собор”. “Пішли шляхом неправди”, – вважає він і додав, що Епіфаній “повинен співпрацювати” з Філаретом як Патріархом. Проте глава ПЦУ нібито за 4-5 місяців жодного разу не провів спільної служби і не спілкується.

За останні місяці предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та Філарет дійсно офіційно так і не провели жодної служби. За канонами та логікою вести службу має предстоятель церкви Епіфаній, проте Філарет, який називає себе Патріархом, не погоджується на це. Він вважає себе першим, не дивлячись ні нащо.

До речі, круглий стіл на першому синоді ПЦУ з’явився лише тому, що Філарет не захотів сидіти, як рядовий єпископ церкви збоку.

Філарет забрав в Епіфанія контроль над фінансами і вже говорить про розділення в Церкві.

Нагадаємо, 8 травня стало відомо, що почесний Патріарх ПЦУ Філарет розіслав архієпископам запрошення на “урочисте молитовне спілкування” в пам’ять про священномученика Макарія на бланках Української Православної Церкви Київського Патріархату.

У коментарі журналістам він заявив, що Київський Патріархат не ліквідований. Також Філарет допускає розкол ПЦУ.

Однак у Мережі було опубліковано документ, який підтверджує ліквідацію УПЦ КП з підписом Філарета.

Керівник Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш наголосив, що будь-які розмови про УПЦ КП можливі лише в минулому часі.

Своєю чергою Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній застерігає, що повернення КП загрожує втратою Томосу. А це, зазначають експерти,  стане неабияким подарунком для Росії і РПЦвУ.

На ситуацію відреагували віряни і церковні активісти з групи “10 тез”, які почали збирати підписи під зверненням до єпископату та духовенства ПЦУ із закликом захистити помісну Церкву.

Comments are closed.