Почесний Патріарх Православної Церкви України Філарет закликає предстоятеля ПЦУ Епіфанія “нічого не робити всередині Церкви” без його згоди.

Про це йдеться у зверненні Філарета, яке опубліковано на сайті cerkva.info.

За словами Філарета, сьогодні в Українській Православній Церкві відбувається “розділення, двовладдя, яке може призвести до печальних наслідків”. Також він звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей під час об’єднавчого Собору 15 грудня, яких було досягнуто у присутності Порошенка.

Так, Філарет стверджує, що Предстоятель має нести відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а Патріарх відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з Предстоятелем.

“Предстоятель нічого не робить всередині Церкви без згоди Патріарха. Патріарх головує на засіданнях священного синоду і на соборах УПЦ заради збереження єдності, її зростання і утвердження”, – додає Філарет.

Водночас, за словами Філарета, Київський Патріархат не потрібно відновлювати, оскільки він “був, є і буде”. “Патріарх Філарет залишається чинним ієрархом. Він має свою єпархію – місто Київ, постійний член священного Синоду. А раз є чинний Патріарх, то є і Київський Патріархат”, – робить висновок Філарет.

За його словами, УПЦ Київського Патріархату залишається зареєстрованою в державних органах і продовжує існувати юридично.

Філарет додає, що відмова від Київського Патріархату була вимогою Вселенського Патріархату для того, щоб провести об’єднавчий собор українських Православних Церков та отримати Томос про автокефалію. Так, Українська Православна Церква в статусі патріархату не могла бути в складі Константинопольського Патріархату, зазначає Філарет. Для отримання Томосу треба спочатку стати Київською митрополією в складі Константинопольського Патріархату.

“Тому наша відмова від статусу патріархату була чисто ситуативною. Скасувати рішення про створення Київського Патріархату може тільки помісний Собор цієї Церкви, який створив Київський Патріархат. Такого собору не було”, – йдеться в заяві Філарета.

Він зазначає, що чинний президент Петро Порошенко відіграв велику роль в отриманні Томосу, але нині “відступив від обіцяних домовленостей і фактично дав згоду на ліквідацію Київського Патріархату”.

Також Філарет відкидає звинувачення у владолюбстві та авторитарності. “Якби я служив Церкві заради влади, то я міг би стати Московським Патріархом. Але молився Богу, щоб на мені звершилась його воля, і я не став Московським Патріархом”, – каже церковний діяч. Він додав, що без Київського Патріархату “не було б і мови про Томос”.

Нагадаємо, 8 травня стало відомо, що почесний Патріарх ПЦУ Філарет розіслав архієпископам запрошення на богослужіння 14 травня в пам’ять святого Макарія на бланках ліквідованої Української Православної Церкви Київського Патріархату.

15 грудня 2018 року Філарет особисто підписав документ, який підтверджує ліквідацію УПЦ КП.

Натомість у коментарі журналістам він заявив, що Київський Патріархат не ліквідований. Також Філарет допускає розкол ПЦУ. Під час зустрічі з архієреями 14 травня Філарет нібито планував обговорити питання зміни уставу Церкви та відродження Київського Патріархату.

Керівник Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш наголосив, що будь-які розмови про УПЦ КП можливі лише в минулому часі.

Своєю чергою Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній застерігає, що повернення КП загрожує втратою Томосу. А це, зазначають експерти, стане неабияким подарунком для Росії і РПЦвУ.

На ситуацію відреагували віряни і церковні активісти з групи “10 тез”, які почали збирати підписи під зверненням до єпископату та духовенства ПЦУ із закликом захистити помісну Церкву.

Comments are closed.