Предстоятель ПЦУ Епіфаній заявив, що розколу в Православній Церкві України немає і не буде.

Про це він заявив 14 травня під час візиту до Маріуполя, передає прес-служба ПЦУ.

“Кожен ієрарх має певні думки, але ми повинні спільно будувати майбутнє в єдиній помісній Українській Православній Церкві”, – заявив митрополит Київський.

Також Епіфаній прокоментував останні публічні заяви почесного Патріарха Філарета. Предстоятель ПЦУ зазначив, що в церкві високо шанують Патріарха, однак важко погодитися з його окремими висловлюваннями.

“Ми поважаємо святійшого Патріарха Філарета, але не підтримуємо думки, які він висловив в останні дні”, – додав предстоятель ПЦУ.

Митрополит Епіфаній упевнений, що на нинішньому етапі ПЦУ, перш за все, потрібно рухатися вперед і розвиватися. “Віримо в те, що в подальшому будемо рухатися вперед і розвивати нашу Церкву і йти до визнання нас з боку інших помісних церков. Перед нами стоїть багато завдань, які повинні втілювати в життя як визнана Церква”, – зазначив митрополит.

“Всі повинні чітко зрозуміти, що до початку Об’єднавчого собору такі структури як Українська Православна Церква Київського Патріархату та Українська Автокефальна Православна Церква були розпущені”, – наголосив Епіфаній. Він додав, що ці колишні структури увійшли до єдиної Церкви.

“Всі прагнули до визнання Української Церкви, і ми змогли отримати Синодальний Томос, який навіки стверджує той факт, що ми є єдиною Помісною Православною Церквою “, – підсумував Епіфаній.

Нагадаємо, 8 травня стало відомо, що почесний Патріарх ПЦУ Філарет розіслав архієпископам запрошення на богослужіння 14 травня в пам’ять святого Макарія на бланках ліквідованої Української Православної Церкви Київського Патріархату.

15 грудня 2018 року Філарет особисто підписав документ, який підтверджує ліквідацію УПЦ КП.

Натомість у коментарі журналістам він заявив, що Київський Патріархат не ліквідований. Також Філарет допускає розкол ПЦУ. Під час зустрічі з архієреями 14 травня Філарет нібито планував обговорити питання зміни уставу Церкви та відродження Київського Патріархату.

Керівник Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш наголосив, що будь-які розмови про УПЦ КП можливі лише в минулому часі.

Своєю чергою Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній застерігає, що повернення КП загрожує втратою Томосу. А це, зазначають експерти, стане неабияким подарунком для Росії і РПЦвУ.

На ситуацію відреагували віряни і церковні активісти з групи “10 тез”, які почали збирати підписи під зверненням до єпископату та духовенства ПЦУ із закликом захистити помісну Церкву.

Comments are closed.