Кіпрська Церква надала спростування неправдивої  інформації про намагання Вселенського Патріарха відсторонити Албанського архієпископа від участі в перемовинах щодо України.

Про це повідомляє Сerkvarium з посиланням на грецьке видання Romfea.

Предстоятель Кіпрської Церкви архієпископ Хризостом заперечив, що начебто отримав від Вселенського Патріарха прохання виключити Албанського архієпископа Анастасія з процесу обговорення українського питання. Причиною такого прохання ЗМІ, що розповсюдили такі чутки, називають незгоду Анастасія з Патріархом Варфоломієм щодо України.

Архієпископ Хризостом заявив, що такого прохання від Патріарха Варфоломія не отримував.

Албанського Предстоятеля постійно інформують про зустрічі близькосхідних Патріархів, а сам Хризостом підтримує телефонний зв’язок з Анастасієм. Найближчим часом Хризостом поїде до Болгарії, Сербії та Греції, і Анастасій знає про це.

Нарешті, в заяві архієпископа Хризостома лунає прохання не розповсюджувати неправдиву інформацію, яка приносить багато шкоди у цій справі. Висловлюється сподівання, що докладаються усі зусилля, щоб принести благо для всього Православ’я та слави Божої. Очевидно, що такі чутки продукуються заради того, щоб внести розбрат у стосунки між предстоятелями Церков “грецького пулу”.

Кіпрський Предстоятель Хризостом під час зібрання так званого малого Синаксу у складі Предстоятелів чотирьох найдавніших Грецьких Церков (Антіохія, Александрія, Єрусалим та Кіпр) оголосив себе модератором процессу обговорення шляхів вирішення проблеми міжправославної кризи через надання Вселенським Патріархом автокефалії Українській Церкві.

Раніше повідомлялося, що Кіпрський предстоятель в рамках свого миротворчого мандату може запропонувати Патріарху Московському Кирилу за погодженням з іншими Предстоятелями Церков надати автокефалію УПЦ МП.

Comments are closed.