Священний синод Православної Церкви України відбудеться 24 травня. На ньому, зокрема, піднімуть питання конфлікту в Церкві.

Про це в інтерв’ю ВВС News Україна розповів Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Також під час Синоду будуть обговорювати загальний стан справ у Церкві.

“Якщо ми керуємося колегіально, то відповідно на Священному синоді будуть розглядатися різні питання, і будуть винесені певні рішення, які стосуються нашої єдності. Бо я як Предстоятель, і Священний синод покликаний все робити задля того, щоб у Церкві панувала єдність і мир. Ми не будемо нічого робити того, що руйнує нашу єдність”, – сказав Епіфаній.

На Синоді не будуть розглядати зміни до Статуту. Також митрополит заперечив заяви почесного Патріарха Філарета про те, що під час Синоду його можуть відправити на спокій.

“Навпаки, я як Предстоятель, захищав Патріарха Філарета. Завдяки моїй позиції йому залишили місто Київ і все те, чим він керує зараз. Тому говорити про те, що хтось хотів відправити його на спокій – це відверта неправда”, – сказав Епіфаній.

Крім того, згідно з новим Статутом, архієрея обирають на кафедру пожиттєво. “Якщо будуть якісь непорозуміння чи вчинені певні дії – це буде розглядатись і Священним синодом, і церковним судом, після якого будуть прийматися відповідні рішення за Статутом”, – сказав Предстоятель ПЦУ.

На запитання, чи можуть, приміром, відлучити Філарета, Епіфаній відповів: “Я б не хотів коментувати якісь речі, які вносять певний дисонанс, які вносять розділення. Навіщо говорити “на спокій”, “відлучення”? Це безпідставно і лише збурює пристрасті”.

Нагадаємо, почесний Патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку ліквідованого Київського Патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос може бути відкликаний.

Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. “Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності”, – наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського Патріархату була ліквідована 15 грудня 2018 року перед Об’єднаним собором.

Comments are closed.