На офіційному сайті Православної Церкви України опублікували відповіді на актуальні питання у зв’язку з заявами почесного Патріарха Філарета про відродження Київського Патріархату та образами на митрополита Епіфанія.

Зокрема, у публікації пояснюється, чому Предстоятель ПЦУ Епіфаній не співслужив з почесним Патріархом Філаретом.

Так, згідно з канонічними нормами (зокрема, 34 Апостольським правилом) та православною літургійною традицією Предстоятель Помісної Церкви очолює всі богослужіння, які звершує.

“В цьому, зокрема, розкривається значення терміну “Предстоятель”. Якщо богослужіння очолюють два Предстоятелі Помісних Церков, то вони стоять удвох перед Престолом (старший за Диптихом праворуч, молодший — ліворуч), як це було, наприклад, за Божественною літургією у Патріаршому храмі св. Георгія у Вселенській Патріархії 6 січня 2019 р. під час вручення Томосу. Якщо богослужіння звершують три і більше Предстоятелів — тоді старший за Диптихом очолює його, стоячи в центрі, навпроти Престолу”, – пояснили у прес-службі ПЦУ.

Однак, на жаль, категорична умова Святійшого Патріарха Філарета щодо співслужіння з Блаженнійшим митрополитом Епіфанієм — щоб Патріарх стояв в центрі та очолював богослужіння, а Предстоятель УПЦ стояв збоку, ніби він насправді не є Предстоятелем, нарікають у публікації.

При чому, коли йдеться про особисте ставлення (наприклад, під час зустрічей) — митрополит Епіфаній завжди виявляє повагу, займаючи не перше місце.

“З великою повагою було проведене святкування ювілею 90-ліття Святійшого Патріарха Філарета, де від імені усієї Церкви митрополит Епіфаній засвідчив йому шану і любов. Але офіційно, як Предстоятель Церкви, митрополит не має права, навіть з великої поваги, порушувати визначені норми, адже це було би публічною демонстрацією того, що насправді рішення Обʼєднавчого Собору не мають значення, що відразу веде до руйнації єдності Церкви”, – додали у поясненні.

До речі, саме тому, митрополит Епіфаній не зміг прийняти запрошення Патріарха Філарета на святкове богослужіння 13-14 травня у Володимирському соборі, адже в офіційному оголошенні про нього було вказано, що це служіння очолюватиме Патріарх, і митрополита було запрошено взяти участь, а не бути Предстоятелем під час співслужіння.

У прес-службі ПЦУ нагадали, що у 1990-92 рр. митрополит Київський і всієї України Філарет був Предстоятелем Української Православної Церкви. Але після Обʼєднавчого Собору в червні 1992 року та утворення УПЦ Київського Патріархату він, вже не будучи Предстоятелем, співслужив з Предстоятелями УПЦ КП згідно з канонічною традицією.

“Тому відсутність літургічного співслужіння між Предстоятелем та Патріархом Філаретом пов‘язана не з особистою позицією Митрополита Епіфанія, — навпаки, це його духовно засмучує, – а з категоричними вимогами, які для такого співслужіння висуває Патріарх”, – наголосили у прес-службі.

Нагадаємо, раніше ПЦУ опублікувала роз’яснення щодо ліквідованої УПЦ КП і змін до Статуту.

Comments are closed.