У Самбірсько-Дрогобицькій єпархії УГКЦ прокоментували скандальну ситуацію із знищенням цінних розписів у храмі Успіння Пресвятої Богородиці в смт. Славське на Львівщині. Вони переконували громаду зупинити роботи, але їх не послухали, повідомляє РІСУ з посиланням на прес-службу єпархії.

“Як тільки стало відомо про конфліктну ситуацію у цьому населеному пункті, Управління Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ уважно її відслідковувало, стараючись вирішити це питання у тісній співпраці з компетентними посадовими особами Львівської облдержадміністрації, жителями Славська та активістами”, — йдеться у повідомленні.

До Славська, зокрема, був відряджений голова єпархіальної Комісії у справах церковного мистецтва та архітектури, який вивчав стан храму та вислухав аргументи сторін – представників місцевої громади та мистецтвознавців. За його словами, жителі Славська наголошували на тому, що згаданий храм є їхньою власністю і потребує термінового ремонту, бо перебуває в аварійному стані, чим загрожує життю парафіян.

Мистецтвознавці підкреслювали виняткову цінність храмових розписів, які є одним з небагатьох збережених зразків української сецесії.

Натомість місцева громада стверджує, що оригінальних розписів у храмі, за винятком іконостасу, не збереглося, бо вони були знищені через бомбардування в часи Другої світової війни — 1944 року було зруйновано купол церкви і храм чотири роки нищився під впливом атмосферних опадів.

Згодом, в 1960-80-х рр., коли храм був у користуванні громади РПЦ, його кілька раз перемальовували аматори-іконописці, чим, за словами місцевих мешканців, суттєво змінили його первинний вигляд.

“Управління Самбірсько-Дрогобицької єпархії різними способами намагалося переконати громаду відкласти заплановані роботи до моменту висновків компетентної спільної комісії, створеної у Львівській обласній адміністрації, і делегувало до неї спеціалістів, — йдеться у повідомленні прес-служби. — На жаль, змушені констатувати, що до позиції Єпархіального управління не прислухалися, оскільки громада прийняла рішення зняти нашарування тиньку по всьому периметру церкви. Комісія, створена для вирішення цієї проблеми, сьогодні з великою прикрістю документально зафіксувала цей факт”.

Громада Славська “обурилася” висловлюваннями на їхню адресу, а тому діяла прискорено і не звертала увагу на всі прохання і звернення.

Водночас у присутності представників комісії вони “висловили готовність запросити для реставрації іконостасу авторства Модеста Сосенка кваліфікованих спеціалістів-реставраторів, а майбутній розпис храму виконати, зберігаючи попередній стиль”.

“З жалем заявляємо, що в цій прикрій та непоправній ситуації повторився черговий приклад необдуманого та неприпустимого ставлення до сакральних пам’яток минулого, — констатують в єпархії. — Водночас нагадуємо, що завдяки належній співпраці місцевих громад та Комісії у справах церковного мистецтва нашої Єпархії та архітектури в минулому вдалося зберегти та передати майбутнім поколінням чимало сакральних пам’яток. Вкотре наголошуємо вірним на необхідності неухильно дотримуватись “Інструкції про порядок планування будівництва, розпису, облаштування і збереження храмів та інших сакральних споруд богослужбового призначення”, яка діє в Самбірсько-Дрогобицькій єпархії УГКЦ від 26 березня 2012 р.”, – йдеться у заяві єпархії.

Єпархіальне управління обіцяє уважно вивчити дії місцевого священика та дати їм оцінку у відповідності до церковного законодавства.

Разом з тим, в єпархії вважають несправедливим на підставі події в Славську звинувачувати у недобросовісному ставленні до сакральних пам’яток цілу УГКЦ та ображати усіх її священнослужителів.

Нагадаємо, 13 травня стало відомо, що парафіяни Славського на чолі зі священиком вирішили провести ремонт у храмі, який є пам’яткою архітектури місцевого значення. 

Ситуація викликала миттєву реакцію у соціальних медіа. Активісти закликали втрутитися у справу церковне керівництво, а на місці побували мистецтвознавці, журналісти, краєзнавці, представники ОДА.

Однак вже за кілька днів, 15 травня, розписи були знищені. 

При Львівській ОДА створена комісія, яка обстежила хід ремонтних робіт церкви Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славську, які здійснюються без відповідних дозволів і погоджень органу охорони культурної спадщини ЛОДА.

В ЛОДА готують документи для подання справи у суд. “Ми звертаємось до суду з позовом про вилучення з власності Славської громади пам’ятки архітектури місцевого значення”, — прокоментувала Оксана Ткачук.

Comments are closed.