У селі Товтри Чернівецькій області розгортається скандал навколо Свято-Успенського храму, який раніше належав до РПЦ в Україні (УПЦ МП).

18 травня прихильники РПЦвУ викликали поліцію, заявивши про “захоплення” храму представниками ПЦУ, які отримали документи, що надають право на використання майна.

Заставнівське відділення поліції почало перевірку законності зміни організаційно-канонічної підпорядкованості релігійної організації села Товтри.

Як повідомили на сайті Чернівецько-Буковинської єпархії РПЦвУ, громада ПЦУ врешті решт зайшла до храму та здійснила службу, а прихильників РПЦвУ поліція нібито попросила звільнити територію храму і відтіснила за церковні ворота.

Таким чином обурені прихильники РПЦвУ вирушили з протестом під стіни обласної адміністрації, чиє рішення про перереєстрацію громади вважають незаконним. Безстрокову акцію протесту вони назвали “цілодобовим загальноєпархіальним молитовним стоянням”, яке триває і досі.

“Парафіяни розпочали цілодобове молитовне стояння під стінами Чернівецької обласної державної адміністрації “до тих пір, доки не будуть скасовані всі рейдерські розпорядження в.о. голови області Павлюка Михайла”, – йдеться у заяві Чернівецько-Буковинської єпархії РПЦвУ.

Примітно, що очільник РПЦвУ Онуфрій у 1990-2014 роках був митрополитом чернівецьким і буковинським.

Пряме включення. Продовжується молитовне стояння.Прибувають з різних куточків єпархії священики та миряни.

Опубліковано Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ Понеділок, 20 травня 2019 р.

20 травня відбулася зустріч представників єпархії з в.о. голови ОДА Михайлом Павлюком, після чого на сайті Чернівецької ОДА опублікували повідомлення, в якому вказали, що звинувачення у незаконності її рішень є марними. Зокрема, процитували  закон про зміну підлеглості релігійних організацій, який набув чиності 31 січня 2019 року.

“Крайова виконавча влада залишає за собою право приймати рішення у межах чинного законодавства та гарантувати кожному громадянинові дотримання прав і свобод, не дивлячись на його політичні уподобання, расову, конфесійну приналежність”, – йдеться у повідомленні.

Водночас представникам РПЦвУ нагадали, що, відповідно до закону, частина громади, не згідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову релігійну громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем).

Обласна державна адміністрація закликала релігійні організації поважати Законодавчі акти держави Україна і керуватись ними у своєму житті. Також просить з розумінням ставитись до вибору інших громадян, окремо наголошуючи на тому, що право на це гарантовано законодавством нашої Батьківщини.

“Щиро сподіваємось на швидке вирішення суперечок та непорозумінь, а також закликаємо до миру, братерської любові та християнської мудрості”, – наголосили у повідомленні Чернівецької ОДА.

РПЦвУ такий розвиток подій не влаштовує, тож вони продовжують протест. Єпархія у Facebook поскаржилась, що “вірян УПЦ” не чують й анонсувала на 23 травня хресний хід.

Comments are closed.