24 травня після засідання Синоду митрополит ПЦУ Епіфаній повідомив, що владика Філарет 15 грудня не підписав керування Статутом, який ухвалили під час Об’єднавчого Собору, передає ТСН.ua.

“Синодом було засвідчено, що у своєму подальшому житті та діяльності Українська помісна Православна Церква буде керуватися Священним преданням, Священним Писанням і ухваленим 15 грудня 2019 року Статутом у стінах Софії Київської. Ми практично всі були одностайні у попередніх рішеннях, але останнє рішення не було підписано тільки Патріархом”, – заявив Епіфаній.

За його словами, під час сьогоднішнього Синоду сторони обговорили ситуацію, яка склалась у Православній Церкві України і заяви, які лунали протягом останніх двох тижнів. Але Філарет продовжив наполягати на тому, що Київський Патріархат ще існує і його не знято з реєстрації. “Хоча всі ми намагались переконати і довести, що юридично і фактично уже немає УПЦ КП, а Київський Патріархат ліг в основу ПЦУ”, – зауважив митрополит.

“Тому певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували, але всі побачили, що Святійший Патріарх Філарет, на жаль, залишився на своєму”, – підсумував він.

Незважаючи на ці розбіжності, на переконання Митрополита Епіфанія, жодного двовладдя у Церкві немає.

“Є Предстоятель, який звершує керування ПЦУ. З Патріархом Філаретом домовилися, що парафії міста Києва та ті парафії, які підпорядковувалися йому як єпархіальному архієрею до 15 грудня, залишатимуться у його складі”, – цитує Митрополита Епіфанія РІСУ.

“Ми поважаємо Святішого Патріарха Філарета. Це було моє особисте рішення і бажання залишити за ним парафії у складі Київської єпархії. Ми робили і будемо робити все для того, щоби Святіший Патріарх Філарет, який доклав дуже багато сил до розбудови ПЦУ почував себе не тільки духовно комфортно, але й матеріально”, – наголосив Предстоятель ПЦУ.

Comments are closed.