Митрополит Київський  Епіфаній 24 травня після засідання Синоду ПЦУ озвучив рішення, які були ухвалені.

Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір був призначений головою Синодального управління у справах молоді, архієпископ Тернопільський і Кременчуцький Нестор – головою Синодального управління взаємодії з молодіжно-патріотичними громадськими об’єднаннями, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій – головою Інститут церковної історії.

Було визначено, що протягом місяця повинна завершитись реєстрація статутів Управлінь єпархій УПЦ (ПЦУ). Також розпочато процес реєстрації в новій редакції статутів монастирів та духовних навчальних закладів УПЦ (ПЦУ).

Відповідно до канонічного порядку закордонні візити, зокрема паломництва, повинні здійснюватись архієреями з благословення Предстоятеля, Блаженнішого Митрополита Епіфанія.

Синод заборонив архієреям і клірикам висувати свої кандидатури для обрання до Верховної Ради України чи на посади місцевого самоврядування, де передбачене прийняття на постійну роботу. Разом з тим їм дозволено у виключних випадках з благословення церковної влади балотуватися у депутати органів місцевого самоврядування при дотриманні відповідно визначених умов.

Було прийняте рішення про відзначення 2019 року 30-ліття відродження Української Автокефальної Православної Церкви (19 серпня 1989 року).

Раніше обраний на єпископа архімандрит Епіфаній (Димітріу) буде рукоположений на єпископа Ольвійського та на правах вікарія Предстоятеля УПЦ опікуватиметься грекомовною паствою в Україні.

Було роз’яснено, що відповідно до встановленого порядку за богослужінням у всіх храмах УПЦ (ПЦУ) повинні підноситися ім’я Блаженнішого Митрополита Епіфанія та правлячого архієрея єпархії.

Синод заслухав та взяв до відома звіт комісії, яка вивчала ситуацію у кафедральному храмі Різдва Христового в м. Одеса.

Синодом було засвідчено, що у своїх житті та діяльності Помісна Українська Православна Церква (ПЦУ) керується Священним Писанням та Переданням, канонами Православної Церкви, власним Статутом, ухваленим Об’єднавчим Собором 15 грудня 2018 року та відповідно зареєстрованим державою, Патріаршим та Синодальним Томосом про автокефалію від 6 січня 2019 року, рішенням власних органів.

Помісна УПЦ зберігає внутрішню єдність та закликає єпископат, духовенство та вірних усі питання, які виникають, обговорювати та вирішувати в дусі заповіданої Господом нашим Ісусом Христом братньої любові, уникаючи розпалення ворожнечі, протистоянь та розділення. Синод також висловив повну підтримку Предстоятелю, Блаженнішому Епіфанію Митрополиту Київському і всієї України.

Comments are closed.