Владика Філарет привітав митрополита Епіфанія з Днем тезоіменитства, який Предстоятель ПЦУ відзначив 25 травня.

У своєму вітальному слові він наголосив, що в першу чергу бажає Предстоятелю ПЦУ Божої допомоги у нелегкій справі розбудови Помісної Православної Церкви України.

“Хочу привітати Блаженнійшого Епіфанія з Днем ангела. Цього дня ми особливо молимося його небесному покровителю, щоб він допоміг Предстоятелю нести цей важкий хрест – головування над Церквою. Цей хрест неможливо нести без Божої допомоги. Тому бажаю Вашому Блаженству, щоб Господь допомагав Вам у цьому”, – цитує владику прес-служба Київського митрополії ПЦУ.

“Перед нами сьогодні стоїть завдання не лише зберегти ту єдність, яку ми сповідуємо, попри протидію всіх сил, які намагаються розділити нас і знищити. Нашим головним завданням є об’єднати все Православ’я України в єдину Помісну Православну Церкву. Якщо ми цього досягнемо, то це означатиме, що Україна – непереможна, бо вона має міцну основу”, – додав владика Філарет, і наголосив на тому, що збереження України в умовах російської агресії – це, першою чергою, заслуга української Церкви, яка міцна своєю згуртованістю.

Також митрополит Філарет підкреслив свою впевненість у тому, що єдність Української Православної Церкви України збережеться в майбутньому, а також подякував Вселенському Патріарху Варфоломію I за його зусилля у творенні єдиної Помісної Православної Церкви України.

Своєю чергою митрополит Епіфаній подякував Його Святості за привітання і висловив впевненість у тому, що Українська Православна Церква зростатиме і буде міцнішати і надалі.

Найкращі побажання Епіфанію озвучили й інші члени Синоду ПЦУ.

Так, вітальне слово від імені Синоду виголосив митрополит Вінницький і Барський Симеон, секретар Священного Синоду. Під час літурії у храмі молилися всі члени Синоду: Святійший Патріарх Філарет, митрополит Львівський Макарій і митрополит Вінницький і Барський Симеон, а також митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман, архієпископ Вишгородський Агапіт та єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон.

Крім того, вітання від Патріарха Варфоломія митрополиту Епіфанію передав митрополит Гальський Еммануїл.

“Радість наша від розв’язання давнього розділення, яке змучило благочестивий та побожний український народ, сьогодні сягає свого апогею, оскільки Предстоятель та перший очільник цієї нової автокефальної Церкви, Ваше надзвичайно дороге Блаженство, відзначає святі іменини уперше як очільник цієї Церкви”, – звернувся до Митрополита Епіфанія представник Вселенського Патріарха.

Він також додав, що присутність представників Церкви-Матері в Україні є природньою, адже Його Всесвятість Вселенський Патріарх доклав великих зусиль для автокефалії Української Церкви. “Саме у такий спосіб укріплюються духовні зв’язки Церков та народів. Саме у такий спосіб возвеличується та прославляється ім’я Святої Трійці. Саме у такий спосіб служать Христу упродовж віків”, – наголосив митрополит Гальський.

Також представник Вселенського Патріарха подарував Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію список ікони Богородиці Панагії Паммакарісту, що знаходиться у Патріаршому храмі. “Бажаю Вам, Ваше Блаженство, довгих років життя! Многії та благословенні літа! Бажаю Вам довгих десятиліть на чолі Української Церкви! Нехай Господь Бог дарує Вам можливість до глибокої старості служити ідеї єдності Божого народу у Христі та хіротонізувати у сани на всіх рівнях”, – завершив своє вітальне слово митрополит Гальський Еммануїл.

Comments are closed.