Єпископ Константинопольської Церкви Еммануїл прокоментував бесіду з владикою Філаретом, яка відбулась 22 травня, за кілька днів до Синоду ПЦУ.

“Ми мали досить довгу бесіду з Патріархом Філаретом саме тому, що бачили, що він готовий іти на співпрацю. Готовий чути і бачити те, що відбувається довкола. Наша бесіда тривала приблизно дві з половиною години. І наразі нам здалося, що буде все базуватися більш-менш добре”, – сказав митрополит Галльський Еммануїл в інтерв’ю ТСН.Тижню.

Повне інтерв’ю митрополита Галльського читайте за посиланням

Він також запевнив, що на Соборі 15 грудня Філарет бачив положення Статуту і голосував за них.

“Якщо хтось зараз скаже, зокрема Філарет, про те, що він не чув, що текст буде саме такий, то, вочевидь, треба говорити про проблеми зі слухом Філарета і про те, що він має право вибору бачити реальність якимось чином, яким він хоче її бачити. Я зараз тут не для того, щоб коментувати те, що озвучує людина якісь заяви. Я зараз для того, щоб приїхати і дати роз’яснення від імені Вселенського Патріарха”, – сказав Еммануїл.

Однак вже 24 травня на Синоді Філарет відмовився виконувати Статут ПЦУ і наполягав на існуванні УПЦ КП. На окремій прес-конференції владика пояснив, які рішення Синоду ПЦУ він не виконуватиме і чому.

Тим не менш, 25 травня Філарет все ж прийшов привітати главу УПЦ Епіфанія з Днем ангела і побажав йому Божої допомоги у керуванні Церквою.

До речі, це було вперше з моменту утворення нової Церкви, що Філарет прийшов на службу до Епіфанія.

Богослужіння з нагоди Дня тезоіменитства Предстоятеля ПЦУ відбувалась зранку суботи у Михайлівському Золотоверхому соборі. Сам Філарет не служив, він зняв патріарший куколь та лишень молився.

Епіфаній вийшов до людей щасливий.

“Це засвідчило сьогодні, що всі ми єдині у святкуванні дня мого небесного покровителя. Що в нас немає жодних розділень і непорозумінь”, – переконаний митрополит Київський.

Філарет побачив, що до Предстоятеля приїхав увесь єпископат і, очевидно, відчув, що залишився один зі своїми планами. Він покинув Михайлівський собор у патріаршому куколі. Говорити з пресою не хотів. Уже біля машини до нього підійшов права рука Вселенського Патріарха митрополит Амфілохій і передав вітання від Варфоломія: “Я вам передаю вітання від Вселенського Патріарха. Він вас дуже шанує і дуже любить”.

На завершення Філарет знайшов у собі сили і теж приїхав на вже світське відзначення в одному з готелів Києва, де зібрався увесь єпископат. І, здається, поставив якусь крапку – привітав Епіфанія, звернувся до нього, як до Предстоятеля Церкви і жодного слова не сказав про Київський Патріархат. Він побажав Епіфанію пронести цей нелегкий хрест.

Comments are closed.