Керівник Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш прокоментував новини про вчинки владики Філарета, серед яких, зокрема, указ від імені УПЦ КП про “заборону у служінні” священика Олександра Трофимлюка, чия парафія захотіла перейти у підпорядкування до Епіфанія, і спроба захопити храм, в якому служить о.Олександр.

“Тривожні і дуже неприємні новини почали надходити з парафій Київської міської єпархії помісної УПЦ: начебто почалися рухи, які вносять свідому дезорганізацію і мають на меті утворити структуру, непідконтрольну легітимному церковному центру”, – написав Юраш на своїй сторінці у Facebook.

Він додав, що у такій ситуації необхідне термінове скликання Синоду ПЦУ.

“Якщо ця інформація справді має місце, то виглядає, що у церковного керівництва немає іншого варіанту, як термінове скликання, буквально завтра, надзвичайного Синоду Церкви, і знаходження адекватних відповідей на дії, які можуть зруйнувати церковну єдність”.

Зазначимо, що окрім агресії проти о.Олександра, Філарет також навідався до Феодосійського монастиря з метою влаштування “присяги на вірність”. За даними єископа Адріана (Кулика), владика наказав наміснику Феодосійського монастиря вигнати з монастиря архієпископа Євстратія і його священика о.Сергія з родиною. Дружина о.Сергія вагітна на останьому місяці, чекає на другу дитину.

Comments are closed.