Нікому в Україні та далеко за її межами не треба розповідати, хто такий архімандрит Кирил Говорун. Одні лише наукові регалії займають немало місця на папері.

Довгий час о.Кирил був кліриком УПЦ МП (РПЦ в Україні), де займав посаду голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків та викладача Київської духовної академії. З останньою і сталась дуже некрасива історія, передає Сerkvarium.

1998 року о.Кирил захистив дисертацію на тему “Движение колливадов в Греции, его связь с исихазмом и влияние на современную жизнь Элладской Церкви”. І, як будь-яка нормальна людина, мав би отримати свій диплом про захист. Але в момент вручення дипломів його не було в Україні. Те, що диплом є – існує запис в атестаційній справі. У нього є номер і дата. Але отримати заслужений документ о.Кирил не може й досі. КДА просто… не хоче його видавати.

Академічні бюрократи починають дуже смішно плутатись у показах: то диплом загубився, то кандидат в КДА не навчався. Таким чином, архімандрит банально не може документально підтвердити свою кандидатську ступінь.

Відповідь на питання, навіщо людині з таким послужним списком регалій якийсь диплом від КДА, проста: це пов’язано з потребою легалізувати в Україні його докторську дисертацію, захищену 2004 року в Даремському університеті (Великобританія). Без українського диплому ця дисертація в Україні вважається не докторською, а лише кандидатською. Хто захищався – той зрозуміє.

Причиною такого упередженого ставлення до нього сам о.Кирил в нещодавно опублікованому дописі на своїй Facebook-сторінці назвав відсутність персональної лояльності до керівництва академії (на кшталт “морозиво лише для членів профсоюзу”).

Також у своєму листі до міністра освіти України Лілії Гриневич архімандрит висловлює переконання, що видача йому диплома блокується через його критичні публікації та зауваження щодо політики РПЦвУ в умовах військової агресії з боку Російської Федерації. За великим рахунком, жодних інших причин тут бути не може.

Щоб закрити питання, о.Кирил пішов єдино можливими альтернативним шляхом – захистив докторську дисертацію на тему “Теоретичні засади православної еклезіології у її історичному розвитку” в Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова.

Київська духовна академія, помстившись Говоруну за політичну нелояльність у такий недостойний спосіб, дискредитує сама себе та ставить під сумнів власну репутацію освітнього закладу, чиї дипломи претендують на державне визнання.

Cerkvarium звертається до ректора КДАіС єпископа Сільвестра (Стойчева) з запитом про надання пояснень або коментарів щодо абсурдної ситуації, яка склалась через невидачу архімандриту Кирилу Говоруну його диплому.

Comments are closed.