29 травня владика Філарет направив листа Предстоятелю ПЦУ Епіфанію щодо діяльності клірика Київської єпархії протоієрея Олександра Трофимлюка.

Текст листа опублікований на сайті Церква Інфо.

“Мені стало відомо, що Покровська церква м.Києва (на Солом’янці) через протоієрея Олександра Трофимлюка, забороненого мною у священнослужінні, виходить з мого підпорядкування, як правлячого архієрея м.Києва, підтвердженого рішенням Священного Синоду від 5 лютого 2019 року, і переходить разом з парафією під Ваше підпорядкування без відпускної грамоти”, – йдеться у документі.

Митрополит Філарет наголосив у листі, що це рішення суперечить канонам.

“Прийняли Ви цю парафію, чи ні, – мені не відомо. Якщо Ви прийняли її без згоди правлячого архієрея, то це означає порушення канонічного порядку в переході духовенства з однієї єпархії до іншої. Я думаю, що Ви, як Предстоятель, повинні підтримувати, і думаю, що в дійсності підтримуєте канонічний порядок і архієрейську присягу, дану при єпископській хіротонії – “не приймати в свою єпархію без відпускної грамоти”, – зазначив Філарет.

Нагадаємо, 28 травня на сайті Філарета було опубліковано указ від імені УПЦ КП про “заборону у служінні” священика Олександра Трофимлюка, який є ректором Київської православної богословської академії. З поінформованих джерел Релігійній правді стало відомо, що протоієрей звернувся до Предстоятеля ПЦУ Епіфанія з проханням вийти з єпархії митрополита Філарета та перейти під керівництво Митрополита Київського Епіфанія.

Вранці 29 травня єпископ Шепетівський Адріан (Кулик)  повідомив про спробу Філарета захопити храм на Солом’янці, в якому служить о.Олександр. Проте громада одноголосно (380 голосів) підтримала свого настоятеля.

Окрім агресії проти о.Олександра, Філарет також навідався до Феодосійського монастиря з метою влаштування “присяги на вірність”. За даними єископа Адріана (Кулика), владика наказав наміснику Феодосійського монастиря вигнати з монастиря архієпископа Євстратія і його священика о.Сергія з родиною. Дружина о.Сергія вагітна на останьому місяці, чекає на другу дитину.

Пізніше того ж дня Предстоятель ПЦУ видав указ, яким заборонив використовувати бланки неіснуючого Київського Патріархату та тимчасово взяв під свою опіку релігійну громаду Покрова Пресвятої Богородиці в Солом’янському районі м. Києва на чолі з протоієреєм Олександром Трофимлюком.

Comments are closed.