Російський пропагандистський ресурс РИА Новости, відомий грубими маніпуляціями та викливленнями інформації, опублікував окремі цитати з інтерв’ю вікарного єпископа Дамасської єпархії Антіохійського Патріархату Каїса Садіка, який припустив, що у випадку, коли помісні Церкви самі домовляться про проведення Всеправославного собору з українського питання, на ньому можливе і позбавлення Константинопольського Патріарха влади.

Про це він сказав під час свого перебування у Москві задля участі в “міжнародній конференції, присвяченій захисту прав віруючих на Україні”, передає Сerkvarium.

“Ми з честю визнаємо Патріарха Константинопольського, однак сьогодні проблема в тому, що Константинопольський Патріарх припускається помилки. І якщо всі православні Церкви зберуть Собор без нього і приймуть рішення про позбавлення влади Константинопольського Предстоятеля, то це можливо”, – йдеться у цитаті.

Повністю текст інтерв’ю на сайті не приводиться, окремі цитати, як і зазвичай, вмонтовані в редакційну підводку. З неї випливає, що вікарний архієрей пропонує різні методі збору Всеправославного собору поза межами та правами Вселенського Патріарха: або “кожна Церква всередині себе визначається і досягає угоди з цього приводу”, а вже потім “направляє прохання Константинопольського Патріарха” про скликання Собору, або “будь-яка православна Церква має право дійти згоди з іншими Церквами і скликати Собор”.

Ця новина швидко розлетілася у ЗМІ, проте антіохійське церковне керівництво швидко відхрестилось від свого скандаліста, зазначає Сerkvarium.

На офіційній Facebook-сторінці Антіохійського Патріархату розповсюджено повідомлення наступного змісту:

“Прес-центр Антіохійської Православної Церкви хотів би прояснити, що декларації, які з’явились нещодавно в міжнародних ЗМІ, які стосуються позиції Антіохійської Церкви щодо загальних православних питань, та зокрема щодо українського питання та його наслідків, представляють лише позицію тих, хто їх декларує. Прес-центр наголошує, що будь-які заяви, не надані прес-центром, не висловлюють точки зору Антіохійського Патріарха та Антіохійського Священного Синоду, та не мають жодного відношення до позиції Антіохійської Церкви, особливо коли це стосується ображення церковного керівництва”.

Comments are closed.