22 травня у Луцькому міськрайонному суді Волинської області було прийнято рішення задовольнити скаргу протоієрея РПЦ в Україні (УПЦ МП) Афанасія Лейбу про бездіяльність прокурора Волинській області, внести відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР, детально опитати заявника, свідків та розпочати досудове розслідування.

Про це повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт РПЦвУ.

“У селі Старий Загорів Локачинського району група людей вчинила спробу насильно виселити протоієрея Афанасія з церковного будинку, де він проживає і офіційно зареєстрований згідно з чинним законодавством, – переконує сайт РПЦвУ. – Протизаконні дії намагались вчинити за відсутності законних підстав, адже, відповідно до чинного законодавства, примусове виселення громадянина із житла може мати місце лише за рішенням суду у визначених законом випадках”.

22 квітня протоієрей Афанасій поскаржився на це до прокуратури Волинської області, проте, запевняють в РПЦвУ, “жодних дій щодо занесення до ЄРДР фактів вчинення правопорушення після подачі заяви з боку прокуратури не відбулось”. Тож о.Афанасій звернувся до суду, який тепер задовольнив його скаргу.

Також, за даними сайту РПЦвУ, 19 квітня у цьому ж суді було розглянуто скаргу настоятеля громади Московського Патріархату в с. Старий Загорів, храм якої “було захоплено” прихильниками ПЦУ, на бездіяльність прокурора Волинської області та зобов’язано внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення щодо громади РПЦвУ.

Крім того, РПЦвУ організувала атаку на правоохоронні органи у Рівненській області.

Так, 29 травня Державне бюро розслідувань у рамках кримінального провадження допитало кліриків РПЦвУ, які своїми показаннями, як пише сайт РПЦвУ, “фактично підтвердили замовний характер кримінальної справи, яке УСБУ в Рівненській області порушило проти керівника відділу з врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії УПЦ протоієрея Віктора Земляного“.

Віктор Земляний

Протоієрей Віктор Земляний відомий співробітництвом з анонімним сайтом “Спілка православних журналістов” (“СПЖ”), який практикує поширення фейків та очорнює різні конфесії України, за винятком РПЦвУ.

Сайт РПЦвУ пише, що на захист протоієрея Віктора виступили провідні вчені-релігієзнавці України, щоправда, не вказує, які саме.

“Експерти спростували версію СБУ про те, що вилучені в рамках цієї справи релігійні брошури та буклети нібито спотворюють історичні факти, православні канонічні правила і біблійні сюжети, а також навмисне ображають релігійні почуття прихильників “Київського Патріархату” та його глави Філарета Денисенка, – переказує сайт РПЦвУ. – Проте не дивлячись на це, представники Рівненського СБУ продовжують чинити тиск на свідків у “справі” Земляного… Так, 29 травня співробітники СБУ також провели опитування — колишньої співробітниці однієї з тих громадських організацій, які надавали правову допомогу УПЦ. За інформацією видання, для проведення допиту в будинок до жінки прибув особисто начальник слідчого підрозділу СБУ Рівненської області”.

За підсумками цього допиту на ім’я прокурора області подали скаргу на незаконні дії співробітника УСБУ в Рівненській області. У той же час юристи, які захищають права протоієрея Віктора, направили до Державного бюро розслідувань заяву про вчинення злочину ще одним слідчим СБУ.

“За даними ЗМІ, цей слідчий вніс завідомо неправдиві відомості в клопотання про продовження термінів досудового розслідування. Проти прокурора, який не перевірив внесені недобросовісним слідчим дані, також ініціювали подання скарги в Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів України”, – заявили в РПЦвУ.

За даними джерел Релігійної правди, адвокатом у Земляного є Татаров Олег Юрійович (адвокат нардепа В.Новинського), який через власні зв’язки у ДБР (екс-працівників поліції) намагається залякати працівників СБУ, здійснити на них тиск та втягнути нову правоохоронну структуру у реванш проросійських сил.

Крім того, нещодавно РПЦвУ ініціювала кримінальні провадження проти голів Чернівецької та Рівненської облдержадміністрацій.

А 29 травня прихильниками РПЦвУ до Державного бюро розслідувань були подані заяви та скарга в Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів України про вчинення злочинів працівниками СБУ та прокуратури щодо протоієрея Віктора Земляного з Рівненської єпархії  РПЦвУ.

Comments are closed.