На сайті Вселенського Патріархату було опубліковано детальну інформацію про зустріч між Пловдівським єпископом Ніколаєм (Болгарська православна церква) і Патріархом Варфоломієм.

Випадок з Українською Церквою був головною темою в розмовах двох священиків, повідомляє Сerkvarium з посиланням на болгарський сайт Faktor.

Болгарський єпископ категорично заявив Варфоломію, що скандали в БПЦ з цього приводу були створені митрополитом Видинським Даниїлом. Листи, які він надіслав усім єпископам Греції проти Патріарха Варфоломія, та його візит до ВЗЦЗ Московського Патріархату є його особистою позицією, яка не підтримується Священним Синодом у Софії та БПЦ.

 

Ніколай пояснив, що Даниїл став єпископом після смерті Дометіана, і його вибір митрополитом відбувся через відсутність інших кандидатів.

Пловдійський єпископ також пояснив Вселенському Патріарху, що Болгарський Синод створив спеціальну комісію, яка повинна виробити позицію після того, як Варфоломій передав Томосу і визнав нову Українську Православну Церкву автокефальною.

Нагадаємо, що 29 травня митрополит Видинський Даниїл відвідав Москву, де зустрівся з головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополитом Іларіоном (Алфеєвим). Про цей візит немає згадки на офіційному сайті БПЦ, проте інформацію про нього розміщено на сайті Моспатріархії. Як вбачається з цього повідомлення, митрополит Іларіон подякував ієрархові за його підтримку УПЦ МП. Але офіційно Болгарська церква не висловлювала своєї позиції з українського питання, яке передала на розгляд спеціальній комісії.

Comments are closed.