4 червня 2019 року офіційний сайт РПЦ в Україні (УПЦ МП) поширив новину про необхідність підтвердження “усім паломникам з України, які відправляються на Святу Гору Афон”, приналежності до РПЦвУ.

Однак ця інформація є спотвореною і лише частково відповідає дійсності, повідомляє кореспондент порталу “Релігія в Україні”.

Так, у новині під назвою “Ігумени монастирів Афону просять українських паломників підтверджувати приналежність до УПЦ” йдеться:

Ігумени монастирів Святої Гори попросили паломників з України, що відправляються на Афон, оформляти довідки, що підтверджують їх приналежність до УПЦ.

 

Відтепер усі паломники з України, які відправляються на Святу Гору Афон, повинні мати при собі, окрім звичайних в таких поїздках документів (закордонного паспорта і діамонітіріона), ще й довідку, яка свідчить про їх приналежність до Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

 

Довідка із зазначенням терміну перебування повинна бути оформлена на бланку єпархіального управління, підписана єпархіальним архієреєм і завірена печаткою. Відповідний циркуляр Київської митрополії 3 червня 2019 року був відправлений усім єпархіальним архієреям УПЦ:

 

“Канцелярія Київської Митрополії Української Православної Церкви доводить до вашого відома благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, згідно з яким у відповідь на прохання ігуменів Святої Гори Афон, клірики, ченці і миряни Української Православної Церкви, які будуть здійснювати паломництво на Святу Гору Афон, обов’язково повинні мати довідку про приналежність до Української Православної Церкви”.

 

Нагадаємо, в березні цього року 12 афонських старців опублікували на сайті грецького агентства Romfea.gr відкритий лист до Священного Кіноту Святої Гори Афон у зв’язку з ситуацією, що склалася внаслідок антиканонічного рішення Константинопольського патріархату надати автокефалію “ПЦУ”, створеній із представників розколу, та попередили про глобальну “загрозу розколу для всього Православ’я подібних розколу 1054 року”.

Як вдалося з’ясувати, йдеться про ініціативу ігуменів окремих афонських монастирів, які не хочуть служити з представниками помісної Православної Церкви України, а тому хочуть знати, яку саме Церкву представляють вихідці з України. Для основної частини монастирів Афону такі довідки не потрібні. На Афон загалом може потрапити будь-яка людина чоловічої статі, в тому числі невіруючі, люди інших віросповідань або без визначеної релігійної ідентифікації.

Характерно, що з представниками РПЦ, зокрема РПЦвУ, служителі Афону також не служать, оскільки РПЦ і РПЦвУ розірвали євхаристийне спілкування з Константинопольським Патріархатом, до складу якого входять монастирі Афону.

Крім того, “12 афонських старців”, про яких йдеться у публікації, є самочинним угрупованням, яке має окрему від Кіноту Святої Гори Афон думку.

Нагадаємо, що у Московському Патріархаті раніше також спотворювали позицію Афону щодо Православної Церкви України.

Своєю чергою ПЦУ у лютому 2019 року звітувала про поїздку своєї делегації на Афон.

Comments are closed.