Вселенський Патріарх Варфоломій прийняв делегацію Національної спілки журналістів України в штаб-квартирі Вселенського Патріархату в Стамбулі, де сторони обговорили нинішню ситуацію у церковному житті країни, передає УНН, посилаючись на прес-службу Варфоломія.

Так, Вселенський Патріарх наголосив, що “недавнє надання Автокефалії Православної Церкви України не мало нічого спільного з політикою і геополітикою”, натомість це “було перш за все пастирською турботою про справедливість, про духовну справедливість”.

Рішення було схвалене “на основі багатовікової церковної традиції, натхненної Євангелієм, такої, що поважає священні канони, і вільної від будь-якого політичного та дипломатичного тиску”.

Він нагадав, що “надання Автокефалії Православній Церкві в Україні відбувалося за тим же принципом, за яким церковна незалежність надавалася для всіх новостворених Церков”.

Його Святість також недвозначно наголосив: “Що стосується Філарета, він був відновлений у своєму єпископському чині як колишній митрополит Київський. Так званий “Патріархат Київський” не існує і ніколи не існував”.

Comments are closed.