Кабінет міністрів України на засіданні 12 червня ухвалив створення окремого Центрального органу виконавчої влади з питань релігій та національностей.

Наразі офіційна назва відомства – Державна служба України з питань етнополітики та свободи совісті.

Його діяльність спрямовуватиметься та координуватиметься  Кабміном через міністра культури, йдеться у повідомленні на сайті уряду, передає Сerkvarium.

Міністр культури Євген Нищук пояснив необхідність створення окремого органу у справах релігій та національностей намаганням країни-агресора Російської Федерації роздмухувати конфлікти у середині України, використовуючи релігійний та національний чинники.

“Усі ці питання потребують оперативного та якісного опрацювання. І не лише на загальнодержавному рівні, а й у кожному конкретному випадку в кожному конкретному регіоні. Тож ця Державна служба стане таким очікуваним та  вкрай необхідним і ефективним  інструментом державного регулювання у сферах міжнаціональних відносин та свободи совісті”, – зазначив міністр.

“Відновлення окремого цeнтрaльного oргaну викoнaвчoї влaди з автономним статусом та ширшим спектром повноважень”, – так коментують рішення вітчизняні та зарубіжні аналітики й експерти міжнародних моніторингових організацій.

Державна служба зможе більш оперативно здійснювати усі необхідні реєстраційні процедури, оперативно врегульовувати конфліктні ситуації у сфері міжрелігійних та міжнаціональних відносин, забезпечувати дотримання прав людини.

На своїй сторінці у Facebook чинний директор Департаменту у справах релігій та національностей Мінкульту Андрій Юраш подякував національним меншинам, релігійним центрам та міжнародним організаціям у сприянні створенню відповідного органу. Також він подякував міністру культури Євгену Нищуку, першій заступниці міністра Світлані Фоменко та голові підкомітету з питань державної політики у сфері релігій Верховної Ради України Віктору Єленському за допомогу у створенні Державного органу у справах релігій.

За повідомленням Інтерфакс-Україна, загальний штат осіб у новій Державній службі налічуватиме 57 осіб, 51 з яких – державні службовці. Служба розміщуватиметься за адресою вул. Прорізна, 15 у місті Києві. Там, до речі, і зараз знаходиться Департамент з питань релігій та національностей Міністерства культури України.

Comments are closed.