Крок за кроком РПЦвУ (УПЦ МП) повертає свою антиукраїнську риторику, передає Сerkvarium.

Як повідомляє сайт Горлівської єпархії РПЦвУ, митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел в День Святого Духа очолив Божественну літургію в Троїцькому соборі Краматорська (підконтрольна Україні територія) і звернувся до вірян Донбасу з архіпастирським словом.

У цьому “архіпастирському слові” кидається в око очевидна антиукраїнська і просепаратистська риторика, прикрита загальними фразами на кшталт “всі ми громадяни України”.

Спершу дісталось Томосу: “Ми бачили, як тут живуть люди. Чи потрібен їм “томос”? Цей брудний папірець, наповнений злом, жовчю, ненавистю, який не приніс мир, а розділив народ України на “своїх” і “чужих”? Влада на чолі з колишнім президентом Порошенком, який знущався над своїм народом, порушивши Конституцію і закони, прийняла в цьому участь. Вони дійсно на кістках нашого народу танцювали і чекали, коли Україна буде знищена і зникне з карти світу”.

Політичні пасажі Агафангела взагалі являють собою приклад сплутаної свідомості.

“Тільки тут, на землі Донецькій, люди – великі патріоти, вони залишаються вірними своїй країні і своєму народові, вони люблять один одного. Кого бомблять? Простих мирних жителів, які тут трудяться і не беруть участі в політиці, які хочуть, щоб сіли за стіл переговорів і домовилися, щоб мир прийшов на цю багатостраждальну землю”.

Митрополит при цьому не зазначає, яку країну та який народ захищає народ Донбаса, але з контексту вбачається, що сепаратисти “ДНР” та “ЛНР” захищають Україну, зберігають вірність Україні і воюють за те, щоб всі любили один одного.

Про те, що в Краматорську давно нікого не бомблять саме тому, що Україна звільнила це місто, митрополит Агафангел, мабуть, забув.

Що стосується меседжа про стіл переговорів, то він добре вписується в останні заяви чинного президента України, в яких він пропонує завершити війну з Росією шляхом переговорів з Путіним.

Уряд Порошенка Агафангел називає безбожниками та вбивцями: “Якщо будуть їхні імена написані, то в найстрашнішому, ганебному періоді, яким були для України ці п’ять років безбожної влади. Ця влада губила свій народ, споганювала свою землю, і Господь з них стягне як з убивць, які знущалися над своїм народом”.

Відповідно, українських військових, які ціною власного життя зупинили російську агресію, Агафангел фактично називає бандитами. “Ми сьогодні разом молилися і просили, щоб Господь зупинив війну, щоб кожен відчув, що він господар землі, на якій живе. А приходити і руйнувати чуже – це бандитизм”.

При цьому владика свідомо маніпулює, стверджуючи, що українська влада прийшла до простих шахтарів-трударів і ні сіло ні впало назвала саме їх “сепаратистами”.

Також він не став вдаватись в деталі, а як назвати тих, хто вже на території ОРДЛО зруйнував заводи і шахти, розікрав їх та займався розбієм. Як назвати тих, хто заганяв “простих трударів” “на підвал”, вимагаючи з них квартири та машини.

Доволі очевидно, на чиїй стороні “братовбивчої війни” симпатії Агафангела.

“Владика Арсеній Святогірський якось сказав в лаврі: “Нам не треба мити підлогу в храмі, вона омита сльозами нашого народу – тих, хто покинув цю землю, боячись втратити життя, рідних і близьких, і тих, хто під кулями і снарядами залишився захищати свою землю, віру православну і храми, які Господь творить руками людськими на цій благодатній землі”.

Нарешті, Агафангел поділився своїм баченням, як має завершитись війна з Росією на Донбасі: “Моліться за всіх, щоб Господь напоумив нерозумних, дав кожному нове серце і дух новий, щоб вони усвідомили зло, яке заподіяли, і відчули, що їм потрібно принести покаяння перед своїм народом і вклонитися йому в ноги за терпіння”.

Таким чином, можна констатувати, що в РПЦвУ розгортається тренд на підживлювання у жителів Донбасу ненависті до України в стилі “не забудемо, не пробачимо”.

Вся ця риторика подається під прикриттям гасел “ми молимося за мир”, “ми всі громадяни України і любимо її”. При цьому керівництво та клір Горлівської єпархії РПЦвУ – “пастирі добрі”, “які йдуть попереду”.

Про роль “пастирів добрих” цієї єпархії докладніше можна прочитати тут. Цю діяльність проти України дійсно не варто ані забувати, ані прощати.

Стрелков-Гіркін у Слов’нську

Comments are closed.