Владика Філарет, провівши зібрання з метою “відновлення  УПЦ Київського патріархату”, порушив правила і підриває єдність Церкви і народу.

Із такою заявою виступили в Православній церкві України, передає ТСН.ua.

Зокрема, Філарета звинуватили у тому, що він порушив 34 Апостольське правило, згідно з яким “єпископам усякого народу належить знати першого у них, і визнавати його як главу, і нічого, що перевищує їхню владу не чинити без погодження з ним”.

“Робити ж кожного тільки те, що стосується його єпархії і місць що належать до неї. Але і перший нічого нехай не робить без погодження з усіма, бо так виявиться однодумність, і прославиться Бог через Господа у святому Духові, Отець і Син, і Святий Дух”, – ідеться у документі.

Реакція ПЦУ на зібраний Філаретом «собор»

У Михайлівському соборі відбувається брифінг архієрея ПЦУ Євстратія Зорі після зібраного Філаретом «собору». Між митрополитом ПЦУ Епіфанієм та почесним патріархом Філаретом вже довгий час триває конфлікт. Філарет не визнає ліквідацію УПЦ КП.

Опубліковано ТСН Четвер, 20 червня 2019 р.

Таким чином, дії Філарета розцінили як грубе порушення цього правила.

“Ми закликаємо Почесного Патріарха Філарета і осіб, які брали участь у зборах, усвідомити всі згубні наслідки такого вчинку та припинити підрив єдності Церкви і єдності українського народу”, – наголосили у ПЦУ.

Крім того, відповідальність за участь загрожує і клірикам.

“Із благословення Блаженнійшого Митрополита Епіфанія зазначаємо, що свідома участь таких кліриків у антиканонічних діях є підставою для категоричної відмови у задоволенні їхніх можливих у майбутньому прохань бути прийнятими до складу єпископату Православної Церкви України”, – додали в заяві.

Зараз відомо, що рішення щодо учасників зборів на чолі з Філаретом будуть ухвалені 24 червня на Священному Синоді ПЦУ.

Comments are closed.