Архієреї, які 20 червня 2019 року проголосили “відновлення УПЦ КП”, не визнають рішень Священного Синоду ПЦУ від 24 червня.

Про це на прес-конференції у Києві оголосив владика Філарет, передає ТСН.ua.

“На рішення Священого Синоду Православної церкви України від 24 червня реагую так само, якби вони це рішення адресували УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.). Ми – церква незалежна від них, тому що наш собор був 20 червня і ми там заявили, що не належимо до так званої ПЦУ. Їхні постанови нас не стосуються. Ні постанови. ні покарання. Ми не реагуємо на них”, – сказав він.

За його словами, наразі до Священого Синоду УПЦ КП входить п’ятеро членів.

“Буде і 12 архієреїв, коли ми виростимо. Зараз п’ятеро, а буде не тільки 12, а буде більше”, – додав він.

Також владика Філарет в черговий раз розкритикував Томос та переповів російський фейк про угоду між Порошенком і Варфоломієм.

Зазначимо, що раніше релігійні експерти розвінчали аргументи владики проти Томосу. А радник Порошенка та ідеолог автокефалії Ростислав Павленко спростував закиди про “списки монастирів”, які Україна нібито має передати Константинополю згідно з угодою про співпрацю.

Нагадаємо, 24 червня Священний Синод ПЦУ ухвалив заходи у відповідь на влаштоване Філаретом зібрання з метою “відновлення УПЦ КП”.

Зокрема, було вирішено підпорядкувати Митрополиту Київському і всієї України як їхньому безпосередньому єпархіальному архієрею всі парафії та монастирі Києва, які до 15 грудня перебували у складі УПЦ КП.

Крім того, Філарета було позбавлено канонічних прав і обов’язків, пов’язаних з управлінням єпархією.

Також учасників “собору” Філарета покарали “за активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі”. Так, Преосвященного Іоасафа (Шибаєва), митрополита Білгородського і Обоянського, та Преосвященного Петра (Москальова), єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії, виключили зі складу єпископату Православної Церкви України.

Comments are closed.