В угоді колишнього президента Петра Порошенка і Вселенського Патріарха Варфоломія немає “списку монастирів”, про які заявив владика Філарет на брифінгу 25 червня.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав радник Порошенка та ідеолог автокефалії Ростислав Павленко.

“Прикро, коли шановані люди повторюють московську брехню. В угоді між Україною і Вселенським Патріархатом немає жодного “списку монастирів”, які “мають бути передані Константинополю”. Це маячня”, – написав Павленко.

Він уточнив, що Андріївська церква, у якій розташоване Представництво Вселенського Патріархату (фактично, його посольство), є єдиною ставропігією в Україні.

“Представництво зареєстроване в Україні як місія відповідно до українських законів. Її очолює отець Михайло Аніщенко”, – додав Павленко.

Підписання угоди про співпрацю між Україною та Вселенським Патріархатом

Також він спростував закид Філарета про те, що ПЦУ нібито сплачує Константинополю певні “внески”.

“Ані Україна як держава, ані Українська православна Церква (ПЦУ) не платить ані копійки Константинополю (ані з парафій, ані з єпархій)”, – наголосив Павленко.

“Українська Православна Церква (ПЦУ) – автокефальна, тобто незалежна. І від Москви, і від Константинополя, і від інших центрів. Натомість перебуває з ними усіма в єдності як частина православного світу. Це визнають інші Церкви – раніше чи пізніше (як у випадку РПЦ). А ціна брехні – відома. І куди веде брехня – теж відомо”, – додав політик.

Своєю чергою релігієзнавець Юрій Чорноморець звернув увагу на те, що говорячи про “внески”, владика Філарет послався на відоме проросійське видання.

“ПФ сказав, що в угоді був перелік монастирів, які мають бути передані в ставропігію Константинополю, але немає там такого переліку – можна подивитися, у відкритому доступі є та угода. Боже, яка брехня. А особливо посилання на “Вєсті”, скільки кому грошей – це просто кошмар. Чекаю посилань на канальчик “Росія 1”, – написав Чорноморець на своїй сторінці у Facebook.

Нижче публікуємо скан однієї зі сторінок угоди. Судячи з усього, предметом маніпуляцій став пункт 3.1 цієї угоди. Повний текст угоди можна передивитися за посиланням.

Нагадаємо, 24 червня Священний Синод ПЦУ ухвалив заходи у відповідь на влаштоване Філаретом зібрання з метою “відновлення УПЦ КП”.

Зокрема, було вирішено підпорядкувати Митрополиту Київському і всієї України як їхньому безпосередньому єпархіальному архієрею всі парафії та монастирі Києва, які до 15 грудня перебували у складі УПЦ КП.

Крім того, Філарета було позбавлено канонічних прав і обов’язків, пов’язаних з управлінням єпархією.

Також учасників “собору” Філарета покарали “за активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі”. Так, Преосвященного Іоасафа (Шибаєва), митрополита Білгородського і Обоянського, та Преосвященного Петра (Москальова), єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії, виключили зі складу єпископату Православної Церкви України.

25 червня владика Філарет на брифінгу заявив, що не визнає рішень Синоду ПЦУ, оскільки не належить до ПЦУ. Також він в черговий раз розкритикував Томос та переповів російський фейк про угоду між Порошенком і Варфоломієм.

Зазначимо, що раніше релігійні експерти розвінчали аргументи владики проти Томосу. А радник Порошенка та ідеолог автокефалії Ростислав Павленко спростував закиди про “списки монастирів”, які Україна нібито має передати Константинополю згідно з угодою про співпрацю.

Comments are closed.