Митрополит Олександр (Драбинко) прокоментував “повернення” парафії до Російської Православної Церкви в Україні, яка раніше нібито перейшла до ПЦУ.

“Коли вони попросили приєднатися до моєї єпархії, це була лише декларація про наміри. Насправді, юридично ця парафія не увійшла до ПЦУ. Документально їх перехід не був затверджений. В нас було, скажімо, лише євхаристійне спілкування, співслужіння”, – розповів владика у коментарі Релігійній правді.

За його словами, настоятель парафії отець Миколай двічі хотів вийти з РПЦвУ.

“Вперше, коли він готувався до переходу, на нього чинився потужний тиск, тому священник відмовився. Вдруге він вже особисто приїхав до мене з проханням про приєднання. Я його погодив”, – каже митрополит.

Отець Миколай офіційно просить про “повернення” до РПЦвУ

За словами владики, причина “повернення” отця Миколая під крило Російської Православної Церкви в Україні – митрополит Антоній.

“Розумієте, керуючому справами РПЦвУ митрополиту Антонію психологічно тяжко, що в нього в єпархії є парафія, яка пішла до ПЦУ. А ще й до мене… (митрополит Антоній проходить як свідок в кримінальній справі про незаконне позбавлення волі помічника УПЦ МП митрополита Володимира (Сабодана) Олександра (Драбинка). За версією слідства, це робилося з метою тиску на тодішнього главу УПЦ МП, аби він зрікся влади на користь ставленика президента Януковича – митрополита Антонія, – ред.) Очевидно, що священика довго “обробляли” психологічно, не виключаю і фінансову мотивацію. Тому вплив владики Антонія, впевнений, став тут вирішальним”, – зауважив архієрей.

“Але в будь-якому випадку, у мене до отця Миколая претензій немає, зла на нього не тримаю. Нехай йому там буде краще. В нашій Церкві, на відміну від РПЦвУ, зміна юрисдикції громади сприймається як волевиявлення вірян, чого не скажеш про Московський Патріархат”, – резюмував митрополит Олександр.

Comments are closed.