Митрополит Епіфаній повідомив, що владику Філарета досі вважають архієреєм ПЦУ.

Про це Предстоятель ПЦУ розповів в ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді.

“На засіданні Священного Синоду ми піднімали питання, які будуть рішення щодо тих дій, які були звершені ним (Філаретом, – ред.) протягом останніх днів до Синоду. Ми вирішили, враховуючи його заслуги, залишити його архієреєм Православної церкви України. До цього часу ми вважаємо його нашим співбратом, архієреєм Православної церкви України”, – сказав Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Він додав, що владика Філарета може робити будь-які заяви, але вони не впливають на рішення Синоду.

На уточнювальне запитання журналіста Сергія Гальченка про те, чи не планує ПЦУ заборонити владику Філарета у служінні, митрополит Епіфаній відповів:

“Ми не будемо уподібнюватися Російській православній церкві, яка нищить, якщо людина говорить всупереч, оступилась. Ми не будемо йти цим руйнівним шляхом. Ми надалі як відкрита Церква – я завжди декларую це: все, що ми будемо робити і робимо, ми робимо з любов’ю. В основі повинна бути любов. Якщо не буде любові, то ми не закладемо той справжній духовний фундамент розвитку нашої Православної церкви України”, – наголосив Предстоятель.

Він також додав, що вірить у те, що владика Філарет змінить свою думку, визнає свої вчинки руйнівними, повернеться і далі працюватиме для розбудови, а не для руйнації помісної Української церкви.

Нагадаємо, 20 червня Філарет провів у Володимирському соборі зібрання, яке назвав “помісним собором”. На нього прийшли всього два єпископи з Росії та Філарет. Це не завадило Філарету оголосити про те, що УПЦ КП (ліквідована задля утворення ПЦУ 15 грудня 2018 року) продовжує існувати, а себе назвати Київським Патріархом.

24 червня на Священному Синоді ПЦУ було ухвалено, що Філарет втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією, а всі парафії та монастирі Києва було вирішено підпорядкувати Митрополиту Київському і всієї України як їх безпосередньому єпархіальному архієрею.

25 червня владика Філарет дав прес-конференцію, на якій заявив про невизнання рішень Синоду ПЦУ та остаточний ухід у розкол.

Comments are closed.