Інформаційні структури Московського Патріархату в Україні маніпулюють рішенням суду.

Про це повідомив речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) у публікації на Facebook.

Він пояснив, що згідно з ухваленим законом №2662-VII, Мінкульт був зобов’язаний протягом одного місяця (тобто до кінця січня 2019 року) скласти й опублікувати перелік релігійних організацій, які мають центр у країні-агресорі. Що і було зроблено. Маже всі у списку – приналежні до Московського Патріархату в Україні, зауважив архієпископ.

Відтак УПЦ МП мала три місяці (до кінця квітня) на те, щоб перейменуватися на РПЦ в Україні. Проте, щоб не виконувати закон, юристи МП оскаржили опублікований Мінкультом перелік.

“Суд в якості забезпечення за позовом у квітні виніс постанову зупинити всі дії, пов‘язані з виконанням закону. Тобто – НЕ УХВАЛИВ РІШЕННЯ ПО СУТІ позову, а лише виніс постанову зупинити реєстраційні дії, бо строк, визначений для МПвУ законом сплив наприкінці квітня (три місяці від опублікування переліку). Мінкультури подало апеляцію – і цю апеляцію суд тепер відхилив”, – пояснив речник ПЦУ.

Отже, архієпископ Євстратій наводить висновки із цього:

1. Закон №2662-VII є ЧИННИМ, і за ним структура, яка називає себе “УПЦ”, має називатися Російська Православна Церква в Україні.

2. Рішення ПО СУТІ позову суд досі не виніс – є рішення лише щодо забезпечення за позовом. Відхилену судом апеляцію на це рішення інформаційні структури МП поспішили видати нібито за рішення, яким сама справа з вимогою перейменування – завершена на користь “УПЦ”.

3. Ані суд, ані закон, ані будь-хто інший не можуть змінити того факту, що структура, яка іменує себе “УПЦ” – насправді є Митрополією Російської Православної Церкви в Україні.

Архієпископ Євстратій (Зоря) також пояснив, чому МП позивається саме проти права Мінкульту складати список, хоча логічніше було б (якби правда дійсно була на стороні МП) доводити в суді, що МП не повинна перебувати у цьому списку, бо не відповідає критеріям її керівний центр не розташований в Росії. Але ж відомо, що це не так.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року парламент ухвалив закон, у якому пропонує зобов’язати релігійні організації вказувати у своїй повній назві належність релігійної організації до керівного центру, якщо він перебуває за межами України — на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину її території.

Згодом Мінкульт визначив список церков, які повинні бути перейменовані. До нього потрапила й УПЦ МП.

Водночас в УПЦ МП заявили, що їхній центр – у Києві, а не у Москві, й тому перейменовуватися не будуть. Церква подала заяву до Окружного адмінсуду Києва, який зобов’язав Мінкульт скасувати цей наказ із переліком церков, а процес перейменування УПЦ МП – призупинити. Нещодавно апеляційний суд підтвердив цю ухвалу.

Митрополит Епіфаній пояснив, чому УПЦ МП так боїться перейменування на РПЦвУ. Він також додав, що із часом цей закон все одно втілюватиметься у життя.

Comments are closed.