В інтерв’ю “Релігійній правді” найбільш проукраїнський ієрарх Московського Патріархату, митрополит Черкаський і Канівський Софроній натякнув, що Патріарх Московський Кирило – далеко не свята людина.

Нижче наводимо цитати з розмови з владикою.

Про поминання Патріарха Кирила

Моя позиція така. Якщо до цих пір поминаємо до Олександрівського періоду за вказівками Церкви, тіки-но Предстоятеля нашої Церкви, тобто митрополита Онуфрія. І я молюсь за благо і за все те, що в нашій Церкві, все решту – я утримуюсь.

Про вчинки Патріарха Кирила

Притримуюсь такого бачення, що було би правильним, якби по-другому Патріарх Кирил чинив у своєму житті.

Це був момент – прославитися ще одному Патріархові у Руській православній церкві. Патріарх Ермоген не послухав поляків, не побоявся поляків, постраждав і став святим (1610 року Ермоген, перебуваючи в ув’язненні, розсилав по російських містах грамоти із закликом до боротьби з польською інтервенцією, помер у в’язниці, – ред.). Таке могло статитися і тепер, але такого не сталося. А тому що залишилась канонічна територія Кирила – це Україна. Ну, а відмовитися (Кирилу від України, – ред.), тут треба мабуть мати багато любові до Бога, глибокої віри.

Я думаю, що йому треба було просто осудити Путінську війну – і все. Просто сказати про це відкритим текстом. “Ти що робиш? Це ж моя братія, це ж моя територія. Ти що робиш? Кого ти захищаеш?” Тому що це не захист.

Бачите, вони обидва (Путін і Патріарх Кирило, – ред.) виросли в імперії. І ця імперія – і в одного, і в другого – вона сидить. Одного – із того, що він хоче повернути все те, що було при Союзі, а другий думає, що це ж велика Церква, це ж 12 тисяч приходів – і це тільки на наших, а якщо взагалі взяти все, то буде всі 16 тисяч. Це ж пріоритетно для всього світу. І відмовлятися від цього, це треба бути святою людиною.

Comments are closed.