Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан), який був Предстоятелем тодішньої УПЦ МП (1992-2014 роки), міг здобути для Української Церкви автокефалію.

Про це в інтерв’ю “Релігійній правді” розповів митрополит Черкаський і Канівський Софроній, який є найбільш проукраїнським ієрархом Московського Патріархату.

На запитання журналіста, чи вів би митрополит Володимир архієреїв і Церкву до автокефалії, Софроній сказав: “Володимир міг би привести. Це факт”.

“Але я кожен раз, коли зустрічався з Володимиром, я на нього тиснув, я йому казав (про необхідність автокефалії, – ред.). А він мені казав: “Ти не будь гарячим. Ще поки не час”. Я йому кажу: “Та часу другого не треба нам ожидать. Ви – авторитет у всьому Православ’ї. Якщо ви щось зробите, більша частина наших архієреїв піде за вами. І ви нічого не зробите поганого”. – “Ну, ще рано”, – переповів Софроній свої розмови з митрополитом Володимиром.

“Ну от рано, рано… Якби ж йому було 50 років, щоб у нього не була хвороба така. А він була людина хвора, йому треба було, з моєї точки зору, спішить це робить. А він не зробив цього і сталось так, як сталось”, – додав митрополит Софроній.

Нагадаємо, що митрополит Софроній заявив, що не поминає Патріарха Кирила, та натякнув, що Патріарх Московський Кирило – далеко не свята людина.

Також він схвалив поведінку митрополита Епіфанія, який демонструє, що є Предстоятелем Церкви.

Comments are closed.