Українська православна церква має рано чи пізно стати Патріархатом.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив відомий український богослов, професор університету в США священник Кирило Говорун.

Він нагадав, що зараз статус Патріархату належить більшості так званих давніх Патріархатів.

“У системі, розумінні Грецьких Церков всі помісні Церкви діляться на старі і нові. Старі – це ті, які виникли в добу Вселенських Соборів, їхній автокефальний патріарший статус закріплений в рішенні Вселенських Соборів. Це наразі чотири православних Патріархати – Константинопольський, Олександрійський, Антіохійський і Єрусалимський. Був до цього ще Римський Патріархат, але він після 11 століття розійшовся з Православною церквою”, – зазначив о.Кирило.

Він додав, що Константинопольський Патріархат і вустами Патріарха Варфоломія, і вустами інших речників говорив про те, що новостворена помісна Українська церква у майбутньому має стати Патріархатом. “Я думаю, це буде здійснено рано чи пізно”, – зауважив богослов.

Водночас о.Кирило наголосив, що для отримання патріаршого статусу Церква має виконати попередні умови – так звану домашню роботу.

“Насамперед, потрібно максимально згуртуватися, об’єднати Українське православ’я, наскільки це можливо, й отримати визнання з боку Світового Православ’я. Без цих передумов, очевидно, шлях до Патріаршества нам поки що буде закритий”, – підсумував священник.

Comments are closed.