Проросійське видання Страна.ua розповсюдило фейк про те, що нібито всередині Православної церкви України піднімається хвиля невдоволення, спрямованого на митрополита Епіфанія.

Видання посилалося на анонімне “джерело у церковних колах”, яке нібито розповіло, що “невдоволені” хочуть “замінити” митрополита Епіфанія на митрополита Луцького і Волинського Михаїла Зінкевича.

Примітно, що цю непервірену і – за даними Релігійної правди – неправдиву інформацію, окрім низки проросійських і російських видань, безвідповідально розтиражувало й українське ЗМІ, яке користуються довірою українців. Зокрема, публікацію передрукував “Обозреватель”.

Як натякнув речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря), поширення неправдивої інформації є нічим іншим, як “джинсою” (замовним матеріалом) і було здійснено за гроші.

“Немає нічого нового під сонцем… Поширення чуток, пліток і брехні, зокрема за гроші – то аж ніяк не винахід сучасності. Навіть у Євангелії є яскравий приклад того, що зараз би назвали і “джинсою” (замовні публікації), і “чорним піаром” (поширення негативної інформації),” – написав архієпископ на своїй сторінці у Facebook.

Далі він процитував Євангеліє від Матфія 28:2-4;11-15.

“І ось стався великий землетрус, бо ангел Господній, який зійшов з неба, приступивши, відвалив камінь від дверей гробу і сів на ньому. Вигляд його був як блискавка, і одежа його біла, як сніг. Зі страху перед ним ті, що стерегли, затремтіли і стали як мертві…

Дехто зі сторожі, прийшовши до міста, сповістив первосвящеників про все, що сталося. І вони, зібравшись із старійшинами, скликали раду, дали чимало грошей воїнам і сказали: говоріть, що ученики Його, прийшовши вночі, украли Його, коли ми спали. І якщо чутка про це дійде до правителя, ми переконаємо його і вас від неприємностей визволимо. Вони, взявши гроші, зробили, як були навчені; і пронеслося слово це між юдеями, навіть до цього дня”.

“Правда тоді ще не існувало Інтернету та не було таких сайтів, як, наприклад, страна-юа і расколамнєт”, – зауважив архієпископ.

Comments are closed.