Незадовго до вчинення самогубства – отця-паллотинина Віталія Вездецького позбавили права виконувати священицькі обов’язки через те, що він “замешкав із жінкою” (члени цього католицького ордену мають дотримуватися целібату – ред.).

Про це повідомляється на сайті Товариства католицького апостольства (SAC) “Паллотини”.

Як зазначається, отець Віталій розпочав приготування до священства у постулаті Отців Паллотинів ще 2005 року – одразу після завершення школи. 2013 року він отримав священичі свячення. Після рукоположення працював вікарним священником у Житомирі та Довбиші.

Однак 2019 року виявилося, що о. Віталій переживає особисту кризу, додали у SAC.

“Попри намагання співбратів допомогти у розпізнанні складної життєвої ситуації, розмов, реколекцій, зміни місця служіння, після 4 місяців перебування у м. Констачін (Польща) у березні 2019 року він залишив спільноту та замешкав з жінкою. Після кількаразових закликів до повернення, які отець Віталій відкинув, 22 травня 2019 отримав суспензу (позбавлення права виконувати священицькі обов’язки)”, – йдеться у повідомленні.

24 серпня представник настоятеля Отців Паллотинів отримав звістку, що о. Віталій Вездецький помер в будинку, у якому останні пів року проживав зі своєю співмешканкою.

За даними Релігійної правди, співмешканка о.Віталія була парафіянкою і працювала у церкві паллотинів у Довбиші. Через зв’язок із нею керівництво відправило Вездецького до Польщі та вмовляло забути кохану.

Як зазначає джерело, ця ситуація оголює подвійні стандарти ордену, в якому деякі паллотини-поляки мають на стороні жінок і дітей, а керівництво заплющує на це очі.

Натомість українського священника намагалися “приборкати” та просили залишити жінку.  Проте отець Віталій повернувся до неї із Польщі назад до України, саме через це, за словами правлячого єпископа Київсько-Житомирської дієцезії Віталія, його позбавили сану.

Опинившись спочатку без роботи за покликанням, а потім без коханої жінки, о.Віталій вчинив самогубство шляхом повішання.

Єпископ Віталій спростовує слова джерела “Релігійної правди” про чинення тиску на жінку з метою, щоб вона кинула о.Віталія.

Comments are closed.