У селі Погреби, розташованому у Броварському районі на під’їзді до Києва біля Троєщини, вже більше пів року триває запекла боротьба православної громади ПЦУ зі священниками Московського Патріархату (РПЦ в Україні) і приїзжими титушками.

Про це Релігійній правді повідомив настоятель Свято-Успенської парафії священник ПЦУ Олександр Лиман.

За його словами, наразі православна громада програє інформаційну війну РПЦшній пропаганді. “Якщо ми переможемо РПЦ тут, це дасть прецедент для інших парафій”, – наголосив отець Олександр.

Зазначимо, що громада Погребів вирішила перейти до ПЦУ 2 лютого 2019 року на зборах, що відбулися у приміщенні сільської ради. Тоді 391 людина одностайно проголосували за таке рішення. Учасниками зборів були лише мешканці села Погреби, що підтверджувалися пред’явленими під час реєстрації паспортами.

ІСТОРІЯ РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ

Як повідомляє видання “Трибуна Бровари”, у релігійній громаді, чий статут 1991 року затверджував Митрополит Київський і всія України Філарет (Денисенко), ще тоді, після розділення Церкви, з’явилося бажання перейти до УПЦ КП, утвореної владикою Філаретом. Це бажання стало особливо відчутним після розв’язання Росію війни на Сході України, і зросло ще більше, коли Православна Церква України (ПЦУ) отримала Томос.

Наприкінці 2018 року група погребських активістів провела анкетування жителів села. Майже тисяча зібраних анкет свідчила про бажання людей перейти у підпорядкування ПЦУ.

Храм Успіння Пресвятої Богородиці

У січні 2019 року безпосередньо у приміщенні Свято-Успенського храму відбулися перші збори релігійної громади. Тоді віряни голосували за рішення про перехід до ПЦУ. Результати голосування наступні: 168 – “за” перехід, 10 – “проти”. Отець Ігор Баглей, який прослужив у Погребах 25 років, був присутній на зборах. І тоді, і впродовж наступного періоду він стверджував, що він буде з людьми, з більшістю. І буквально напередодні 2 лютого, перед другими зборами громади, священник заявив, що залишається в РПЦвУ (раніше – УПЦ МП).

Тим часом на зборах 2 лютого 2019 року, що відбулися у приміщенні сільської ради, релігійна громада Погребів остаточно вирішила перейти до ПЦУ. Тоді 391 людина одностайно проголосували за таке рішення. Учасниками зборів були лише мешканці села Погреби, що підтверджувалися пред’явленими під час реєстрації паспортами.

РПЦвУ це рішення не сприймають, заявляючи, що воно було ухвалене з порушеннями. Тож відтоді почалося протистояння, яке досягло першої критичної точки 17 березня. Тоді між вірянами ПЦУ і прибічниками Російської Церкви ледь не сталася сутичка. Фізичного протистояння вдалось уникнути завдяки діям працівників Броварського відділу поліції. Однак після фактів штурханини безпосередньо у церкві поліцейським довелось звільнити приміщення церкви і прилеглу територію від усіх присутніх і взяти все під охорону.

У подальшому перемовини між сторонами конфлікту за участі місцевих депутатів не допомогли у вирішенні ситуації. Домовились лише, що поліція й надалі охоронятиме територію і приміщення храму, не допускаючи туди нікого, до ухвалення результативного рішення.

Тим часом релігійна громада ПЦУ, що налічує 518 осіб, проголосувала за зміни та доповнення до Статуту релігійної громади, обрала парафіяльну раду, ревізійну комісію тощо. Статут релігійної громади був затверджений наступного дня Предстоятелем ПЦУ митрополитом Єпифанієм.

СУТИЧКИ Й КОНФЛІКТИ

Три місяці храм був зачинений. Обидві громади проводили служби біля паркану. Однак у червні стало відомо, що релігійній громаді Православної церкви України нібито дозволили зайти на територію. 9 червня спроба провести службу біля зачинених дверей храму наразилася на протистояння. Прихильники Московського Патріархату спробували прогнати священнослужителів від церкви.

Спочатку чоловіки міцної статури розповідали священнику Олександру, що “ПЦУ не існує”, а потім вдались і до активних дій – почали виривати з рук і переставляти церковний реманент подалі від храму. Як зазначає видання, окремі їхні побратими намагалися зупинити дії “своїх” і переконували їх не провокувати конфлікт.

До храму прибула поліція, проте словесні перепалки не зупинились. Конфлікт зійшов нанівець лише коли о.Олександр погодився перемістити церковний реманент зі сходів на землю.

Як зазначають журналісти з посиланням на місцевих жителів, багато з прибічників РПЦвУ розмовляли російською, що не є типовим для жителів Погребів. Вони переконують: серед візитерів МП є лише кілька погребців. Цього не заперечували і самі прихильники Московського Патріархату.

10 червня представники релігійної громади ПЦУ зламали замок на головному вході до храму та зайшли всередину. Після цього члени громади провели інвентаризацію церковного майна. З приїздом поліції усіх присутніх попросили на вихід, а двері опломбували. Правоохоронці взяли храм під охорону.

Черговий конфлікт навколо храму стався після Дня Незалежності. Як зазначають свідки, надвечір 24 серпня біля храму зібралися місцеві віряни, які мирно відкрили храм та увійшли до нього. Свої дії вони пояснили рішенням прокуратури, яка визнала дії громади ПЦУ законними.

На свято Незалежності України, так вже співпало, громада Православної Церкви України с. Погреби, таки, зайшла до свого…

Опубліковано Viktor Kruk Субота, 24 серпня 2019 р.

А вже наступного ранку Православна Церква України провела тут службу.

Опісля на місці подій з’явилися прихильники Московського Патріархату, які спробували зайти на територію храму. Між вірянами і новоприбулими сталися сутички.

Як зазначає видання “Трибуна Бровари”, серед прихильників МП було упізнано немісцевих осіб, які з’являються у різних “гарячих точках” довкола православних храмів в Україні.

СУДОВА ТЯГАНИНА

Віряни ПЦУ претендують на храм, зазначаючи, що їх є тотальна більшість у селі і що той же храм споруджувався всією громадою села. Натомість представники громади РПЦвУ наголошують, що володіють культовими спорудами і земельною ділянкою на законних підставах і не погоджуються навіть на почергове проведення богослужінь у Свято-Успенському храмі. Тож вирішення конфлікту перенесли до суду.

Судова тяганина мала розпочатися ще у червні. Однак, зі слів свідків, перше засідання відклали через неявку позивача і його представників.

Останнє засідання у справі відбулось 27 серпня. Окружний адміністративний суд Києва розглядав справу за позовом колишнього настоятеля Святоуспенського храму від Московського Патріархату Ігоря Баглея проти державного реєстратора і київських обласних чиновників. Представники Російської Церкви намагаються визнати протиправними зміни до статуту релігійної громади Погребів, завдяки яким вона тепер підпорядкована Православній Церкві України.

Із цим не погоджується третя сторона у справі – нинішній настоятель Святоуспенського храму від Православної Церкви України отець Олександр Лиман. Священнослужитель вказує, що загальні збори громади відбулись без порушень порядку. На них перейти до ПЦУ зголосилася 391 особа, а залишитися з Московським Патріархатом – лише 21 людина.

На засіданні розгляд відклали вже вдруге. Цього разу – щоби об’єднати зі схожою справою і запросити всіх учасників процесу.  Як з’ясувалося, прихильник Московського Патріархату Михайло Пасєка, якого пов’язують із Ігорем Баглеєм, подав дуже схожий позов. Питання про об’єднання справ не знайшло заперечень серед сторін.

Для того, щоби зібрати всі сторони, суддя відклала розгляд справи на 14:30 15 жовтня.

Як зазначив о.Олександр, члени громади ПЦУ дуже втомлені від того, що не можуть спокійно користуватись храмом, який належить їм за правом. Під час судового засідання погребці влаштували під будівлею суду мітинг із вимогою визнати громаду в складі Православної Церкви України.

Comments are closed.