Незважаючи на конфлікт між Московським і Константинопольським Патріархатами через “українську кризу”, представники РПЦ і РПЦ в Україні (раніше – УПЦ МП) взяли активну участь в екуменічному форумі в Бозе (Італія) – разом з офіційним представником Константинопольського Патріархату при Всесвітній Раді Церков архієпископом Іовом (Геча) та іншими кліриками Константинопольської Церкви, повідомляє “Релігія в Україні”.

Як зазначається у форумі взяв участь глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфеєв) й уповноважений РПЦ в Україні єпископ Віктор (Коцаба), а також делегація Київської духовної академії і смінарії РПЦвУ.

XXVII Міжнародна конференція з православної духовності на тему “Покликані до життя у Христі”, яка відбулась 4-6 вересня 2019 року, була організована католицьким Спасо-Преображенським монастирем у Бозе .

Як зазначає сайт Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ, у заході взяли участь високі представники помісних Православних Церков, Римсько-Католицької Церкви, Англіканської Церкви і протестантських громад, відомі богослови і церковні історики. Зокрема, від Католицької Церкви був президент Папського комітету євхаристійних конгресів архієпископ П’єро Маріні, архієпископ Антоніо Менніні (державний секретаріат Святого Престолу).

“З благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила на симпозіум направлена делегація Руської Православної Церкви на чолі з головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополитом Волоколамським Іларіоном”, – йдеться на сайті ВЗЦЗ Московського Патріархату.

Митрополит Іларіон від імені патріарха РПЦ привітав і благословив учасників конференції та виступив на заході з доповіддю про значення особистості та вчення Ісуса Христа для сучасної людини.

Світлини з конференції опублікували на своїй Facebook-сторінці 5 вересня єпископ Віктор (Коцаба), вікарій Київської митрополії РПЦвУ, а також організатори й учасники конференції.

Єпископ Віктор сидів поряд з архієпископом Іовом, ієрархом Константинопольської Церкви, і виступав з трибуни конференції. Він виголосив вітання глави РПЦвУ митрополита Онуфрія організаторам та учасникам конференції. Глава РПЦвУ подякував громаді монастиря Бозе і прикликав благословення Боже, “щиро сподіваючись, що жваве обговорення піднятих тем і питань послужить взаємному збагаченню всіх учасників цьогорічного міжнародного форуму”.

Як видно з фото, діалог на конференції вели між собою митрополит Іларіон (Алфеєв) та архієпископ Іов (Геча).

Всі дні роботи конференції в Бозе поєднуються зі спільною екуменічною молитвою, в якій беруть участь учасники заходу, в т. ч. ієрархи Московського і Константинопольського Патріархатів.

Прикметно, що в новинах на сайті РПЦ та сайті РПЦвУ інформація про участь у конференції та виступи представників Константинопольської Церкви повністю відсутня, що створює у читачів викривлене уявлення про подію.

Comments are closed.