Ліквідована “Українська Православна Церква Київського Патріархату” заявила, що Окружний адмінсуд Києва за її позовом визнав протиправним наказ Мінкультури про скасування статутів “УПЦ КП” і заборонив органам державної та місцевої влади розпоряджатися її майном.

“11 вересня 2019 року суддею Русланом Арсірієм винесено ухвалу про забезпечення позову”, – йдеться у повідомленні на сайті “УПЦ КП”.

“Суд засвідчив протиправність наказу Міністерства культури України, яким скасовано чинність статутів УПЦ КП та Київської патріархії”, – додали у публікації.

Також в УПЦ КП заявили, що “суд заборонив Міністерству юстиції, Міністерству культури, їх структурним підрозділам, органам державної влади і місцевого самоврядування, нотаріусам проводити будь-які реєстраційні дії, що стосуються Київської патріархії УПЦ КП та її майна”.

Цією ухвалою суд заборонив ліквідаційній комісії, створеній 27 липня Синодом ПЦУ, вчиняти будь-які дії щодо управління Київською патріархією та розпорядженням її майном.

Нагадаємо, що владика Філарет, який був одним з ініціаторів утворення помісної Української Церкви (ПЦУ), згодом змінив свою думку і 20 червня у компанії з російськими єпископами “відновив УПЦ КП”. Зазначимо, що УПЦ КП, як і УАПЦ, було ліквідовано 15 грудня 2018 року перед Об’єднавчим Собором, що було необхідною умовою утворення ПЦУ.

24 червня Священний Синод ПЦУ ухвалив заходи у відповідь. Філарета було позбавлено канонічних прав і обов’язків, пов’язаних з управлінням єпархією, а усі парафії та монастирі Києва було підпорядковано Митрополиту Київському і всієї України як їхньому безпосередньому єпархіальному архієрею.

Водночас у Філарета не забрали титул Почесного Патріарха ПЦУ і залишили його у складі архієреїв Церкви з можливістю покаяння і прощення.

Владика Філарет на пропозицію покаяння не пристав і дав 25 червня прес-конференцію, під час якої оголосив про остаточний розрив із ПЦУ. Відтоді він продовжує публічно у виступах і інтерв’ю критикувати помісну Церкву, Томос і Вселенського Патріарха, використовуючи російську риторику.

12 липня стало відомо, що ліквідована “УПЦ КП” звернулася до скандального Окружного адміністративного суду Києва, щоб заборонити Київраді та Київській адміністрації вчиняти будь-які дії щодо передачі чи користування іншим особам, крім УПЦ КП, деяких об’єктів нерухомого майна.

30 липня Філарет звернувся до Мін’юсту з проханням продовжити реєстрацію “УПЦ КП”, у відповідь, Мінкульт нагадав, що “УПЦ КП” було ліквідовано 15 грудня 2018 року під час Об’єднавчого собору.

4 вересня стало відомо, що Окружний адміністративний суд міста Києва призупинив ліквідацію “УПЦ КП” на період розгляду справи, поки не буде винесене остаточне судове рішення по справі. Речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) назвав це рішення суду дивним, оскільки воно було ухвалене з четвертої спроби – перші три рази суд відмовляв адвокатам Філарета у розгляді справи.

Comments are closed.