9 вересня 2019 року відбулося судове засідання в Окружному адміністративному суді міста Києва по справі № 640/11678/19, в якій позивач владика Філарет від імені Релігійної організації “Київська Патріархія УПЦ КП” оскаржує законність наказу Міністерства культури України № 54 від 30 січня 2019 року.

Під час засідання суддею Арсірієм Р.О. було повідомлено, що за ініціативою суду будуть вжиті заходи забезпечення позову “шляхом заборони ліквідатору Релігійної організації “Київська Патріархія УПЦ КП” вчиняти незворотні дії”.

Проте, як наголошується в офіційній заяві ПЦУ, 12 вересня засоби масової інформації та низка сторінок в соціальних мережах розповсюдили інформацію, що нібито  ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 вересня у цій справі визнано протиправним наказ Міністерства культури № 54.

“Насамперед звертаємо увагу суспільства на те, що ця ухвала винесена в якості забезпечення позову, а не за результатом розгляду справи по суті, тобто носить тимчасовий характер. А тому жодного судового рішення, яким наказ Міністерства культури України № 54 від 30.01.2019 року “визнано протиправним”, а тим більше “визнано незаконним” ліквідацію Релігійної організації “Київська Патріархія УПЦ КП” – на сьогоднішній день не існує”, – роз‘ясненили у юридичній службі Київської митрополії ПЦУ.

Також у ПЦУ звернули увагу на низку вже існуючих заборон та хід розгляду судових справ в Окружному адміністративному суді міста Києва, які торкаються ПЦУ.

“Так, лише  зі змісту  згаданої ухвали судді Арсірія Р.О. складається враження, що він не до кінця розуміє предмет судового розгляду. В якості забезпечення позову суб’єктам державної реєстрації юридичних осіб заборонено вчиняти реєстраційні дії щодо Релігійної організації “Київська Патріархія УПЦ КП”, суб’єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно заборонено вчиняти дії щодо нерухомого майна Релігійної організації “Київська Патріархія УПЦ КП”, а Яременку О.В. як голові ліквідаційної комісії Релігійної організації “Київська Патріархія УПЦ КП” заборонено вчиняти дії щодо управління Релігійною організацією “Київська Патріархія УПЦ КП” та розпорядження майном Релігійної організації “Київська Патріархія УПЦ КП”. Проте, ні ці суб’єкти, ні дії цих суб’єктів, які зазначеною ухвалою їм заборонено вчиняти, не є ні предметом судового розгляду, ні навіть наслідком цього предмету. Ця ухвала по суті є незаконною та буде оскаржена в апеляційному порядку“, – наголосили юристи Православної Церкви України.

“Очевидно, що позивач – Релігійна організація “Київська Патріархія УПЦ КП”, – розуміючи всю безперспективність скасування Постанови Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату від 15 грудня 2018 року, що була підписана особисто Патріархом Філаретом та на підставі якої й здійснюється ліквідація Релігійної організації “Київська Патріархія УПЦ КП”, намагається в рамках цієї справи оскаржити саме наказ Міністерства культури України № 54 від 30.01.2019 року. Проте відношення до ліквідації Релігійної організації “Київська Патріархія УПЦ КП” цей наказ не має”, – додали у повідомленні.

  • Нагадаємо, владика Філарет, який був одним з ініціаторів утворення помісної Української Церкви (ПЦУ), згодом змінив свою думку і 20 червня у компанії з російськими єпископами “відновив УПЦ КП”. Зазначимо, що УПЦ КП, як і УАПЦ, було ліквідовано 15 грудня 2018 року перед Об’єднавчим Собором, що було необхідною умовою утворення ПЦУ.
  • 24 червня Священний Синод ПЦУ ухвалив заходи у відповідь. Філарета було позбавлено канонічних прав і обов’язків, пов’язаних з управлінням єпархією, а усі парафії та монастирі Києва було підпорядковано Митрополиту Київському і всієї України як їхньому безпосередньому єпархіальному архієрею.
  • Водночас у Філарета не забрали титул Почесного Патріарха ПЦУ і залишили його у складі архієреїв Церкви з можливістю покаяння і прощення.
  • Владика Філарет на пропозицію покаяння не пристав і дав 25 червня прес-конференцію, під час якої оголосив про остаточний розрив із ПЦУ. Відтоді він продовжує публічно у виступах і інтерв’ю критикувати помісну Церкву, Томос і Вселенського Патріарха, використовуючи російську риторику.
  • 12 липня стало відомо, що ліквідована “УПЦ КП” звернулася до скандального Окружного адміністративного суду Києва, щоб заборонити Київраді та Київській адміністрації вчиняти будь-які дії щодо передачі чи користування іншим особам, крім УПЦ КП, деяких об’єктів нерухомого майна.
  • 30 липня Філарет звернувся до Мін’юсту з проханням продовжити реєстрацію “УПЦ КП”, у відповідь, Мінкульт нагадав, що “УПЦ КП” було ліквідовано 15 грудня 2018 року під час Об’єднавчого собору.
  • 4 вересня стало відомо, що Окружний адміністративний суд міста Києва призупинив ліквідацію “УПЦ КП” на період розгляду справи, поки не буде винесене остаточне судове рішення по справі. Речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) назвав це рішення суду дивним, оскільки воно було ухвалене з четвертої спроби – перші три рази суд відмовляв адвокатам Філарета у розгляді справи.
  • Днями ліквідована “УПЦ КП” заявила, що Окружний адмінсуд Києва за її позовом визнав протиправним наказ Мінкультури про скасування статутів “УПЦ КП” і заборонив органам державної та місцевої влади розпоряджатися її майном.
  • Своєю чергою речник ПЦУ Євстратій (Зоря) запевнив, що релігійна організація “Київська Патріархія УПЦ КП” залишається у стані ліквідації.

Comments are closed.