15 грудня 2018 року у Києві відбувся Об’єднавчий собор, на якому було утворено єдину помісну Православну Церкву України й обрано її Предстоятеля – митрополита Епіфанія.

5 січня 2019 року Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав ПЦУ незалежний статус. Наступного дня, 6 січня, відбулася історична подія – Предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

Тим часом над справою становлення автокефальної Української Церкви працювали депутати. 27 грудня 2018 року набув чинності закон, який дозволяє перейменувати УПЦ Московського Патріархату із зазначенням її приналежності до Росії – тобто на Російську Православну Церкву в Україні.

А 17 січня Верховна Рада ухвалила закон, який затвердив механізм зміни канонічної підлеглості релігійними громадами. Цим документом впорядковано, як саме парафії зможуть здійснити перехід від РПЦвУ до Православної Церкви України.

Відтоді в Україні почався масовий перехід громад з-під юрисдикції РПЦвУ до єдиної помісної Церкви. У перші місяці за перехід до ПЦУ проголосували більше пів тисячі релігійних громад, які пізніше перереєстрували свої статути. Зараз цей процес дещо сповільнився (на це впливає очікування юридичного визнання ПЦУ з боку інших помісних Церков, зокрема Елладської), але не зупинився.

ТСН.ua підготував мапу переходів, яка містить згадки про всі парафії, більшість у яких висловила бажання перейти до ПЦУ. І мапа продовжує оновлюватись.

Comments are closed.