На відомому грецькому сайті Vimaorthodoxias 17 вересня було опубліковано репортаж під назвою “Всеукраїнський хресний хід з 80 000 вірян”.

У ньому написано, що віряни РПЦ в Україні (раніше – УПЦ МП) з благословення митрополита Київського та всієї України Онуфрія здійснили Всеукраїнський хресний хід, який стартував від Почаївської лаври на заході України та Святогірської лаври на сході. Згідно з повідомленням, близько 80 тисяч вірян зібрались у Києві. Після чого відбулась урочиста літургія в Києво-Печерській лаврі на честь завершення хресного ходу. 

Як доказ видання наводить низку фотографій з цього ходу. Однак коли це відбувалось – не вказано.

Своєю чергою видання Сerkvarium вказує на те, що, по-перше, ці фотографії були зроблені ще три роки тому – у липні 2016 року, коли проходило святкування річниці Хрещення Русі.

Першоджерело репортажу – фотозвіт на сайті Pravoslavie.ru, у якому не вказано дату публікації. Але судячи з коментарів під ним, йдеться про 2016 рік.  Причому видання Vimaorthodoxias чомусь не дало пряме посилання на цю конкретну сторінку.

Серед світлин є, наприклад, спільна фотографія митрополитів Онуфрія, Антонія (Паканича) та Симеона (Шостацького).

Однак митрополит Симеон ще 15 грудня 2018 року перейшов до помісної автокефальної ПЦУ. Тому публікація цього фото у вересні 2019 року могла створити враження, що митрополит Симеон “працює на два фронти” (що є неправдою).

Митрополит Симеон частково потрапив у кадр зліва

По-друге, 2019 року на день Хрещення Русі, який святкується 27-28 липня, Московський Патріархат не влаштовував всеукраїнського хресного ходу через всю країну. Хід відбувся лише у Києві.

По-третє, хресний хід РПЦвУ, який відбувся у самому Києві 27 липня, за словами його організаторів, набрав до 300 тисяч вірян (хоча за даними МВС – близько 30 тисяч).

Не будемо бездоказово звинувачувати грецький ресурс у відвертому фейку. Тим більше що спершу цей дивний репортаж з минулого з’явився… на грецькомовній сторінці того ж самого Pravoslavie.ru, і датований він 6 вересня 2019 року. Цікаво, що вже на цій сторінці є клікабельне посилання на першоджерело 2016 року, але грецькі партнери чомусь не спромоглися перевірити інформацію.

Скоріше за все, ресурс Російської Православної Церкви ввів в оману довірливих греків, перепублікувавши свій старий репортаж трирічної давнини як новий. Можна лише з жалем констатувати, що російським прихованим маніпуляціям ще хтось вірить.

Comments are closed.