Колишня російська парафія у селі Ставниця, Летичівського району Хмельницької області подалася до суду з вимогою до облдержадміністрації сплати їм 1,22 млн грн через те, що віряни цього села вирішили перейти до юрисдикції ПЦУ.

Про це повідомив у Facebook митрополит Антоній Махота.

“Ось вам і “благодатні безсрібники”. Все це нагадує фінал знаменитої комедії “За двома заяцями”, де прохіндей Голохвастов отримавши “копняка” зі сходинок Андріївської церкви у Києві говорить фразу: “Дурачье! Да нам от вас денег только и надо было!” – написав владика Антоній.

Судячи з ухвали Господарського суду Києва, яка є у розпорядженні Релігійної правди, релігійна громада Свято-Дмитрівського храму Хмельницької єпархії РПЦвУ позивається до Хмельницької ОДА.

Представники РПЦвУ, окрім стягнення чималої суми, також вимагають скасування “протиправного” розпорядження голови обладміністрації від 12 квітня 2019 року про реєстрацію статуту релігійної громади у новій редакції у лоні ПЦУ.

Як йдеться в ухвалі, підставою для винесення розпорядження стала заява від 11 березня 2019 року, подана від імені релігійної громади, та рішення загальних зборів громади від 16 лютого 2019 року, на яких, ймовірно, більшість громади і вирішила приєднатись до ПЦУ. Та, незважаючи на це, в РПЦвУ вважають це розпорядження голови облдержадміністрації таким, що “підлягає скасуванню, оскільки прийнято з перевищенням наданих повноважень, порушенням встановленого порядку та приписів законодавства”.

Суд задовільнив заяву представників РПЦвУ про забезпечення позову ще 10 червня, однак судове засідання по суті справи наразі не відбулося – то суддя відпочивав у відпустці, то залучали до справи третіх осіб, то в управлінні ОДА попросили відмовити у задоволенні позовних вимог.

Урешті-решт суддя Приходько ухвалив провести підготовче засідання у справі 2 жовтня, а ми своєю чергою будемо стежити за тим, яке рішення суд ухвалить по суті справи і чи визнає законним посягання прибічників РПЦвУ на державні кошти.

Comments are closed.