У Чорткові у Тернопільській області на початку вересня створили перший дитячий будинок сімейного типу. Зараз у ньому проживає дев’ятеро дітей, яких всиновила монахиня сестра Йосафата.

Як виховувати дітей у багатодітній сім’ї і що спонукало її до такого рішення, мама багатодітної родини розповіла “20 Хвилин”, передає РІСУ.

“То не я так вирішила, це так Господь подбав, – каже сестра Йосафата. – Я пішла за Його покликом. Бачите слово “монах” то від слова “один”, але така була Божа воля, щоб я була не сама”.

2012 року сестра Йосафата вирішила допомогти одній родині, що потрапила у кризову ситуацію. “Мама трьох дітей серйозно захворіла, – продовжує сестра. – Дітей вилучили у сім’ї, а я готувала їх до Першого причастя. Вони дзвонили до мене, просили, щоб я допомогла, щоб забрала їх додому. Я пообіцяла їм, що зроблю це”.

Спочатку прийомних дітей було троє, потім сестра забрала ще двох дітей, від яких мама відмовилась.  Із п’ятьма дітьми сестра Йосафата кілька років жила у Єпархіальному управлінні біля владики Димитра (Григорака) єпископа Бучацького. За словами сестри, приміщення було зовсім непристосоване для дітей. Тому згодом за єпархіальні кошти для родини придбали просторий будинок.

“Найстаршій донечці – 19. Вона вже студентка, вчиться у Тернополі. Приїжджає на вихідні та допомагає нам по господарству,  – розповідає сестра Йосафата. – Троє старших дітей вже не живуть з нами. Вони приїжджають на вихідні.

Сама сестра Йосафата родом з Луцька, на Тернопільщину вона приїхала на запрошення владики Дмитра разом із іншими сестрами.

“Я пішла в монастир, коли мені було 15, – каже сестра. – Я маю катехитичну освіту та освіту соціального працівника. До дітей завжди тяжіла душа. І так дав Бог, що все життя із ними.  Сестра зізнається, що із дітьми буває нелегко, але коли є взаєморозуміння у сім’ї, життя в молитві та бажання спілкуватись – то будь-які труднощі під силу.  – Найважче було із першими дітьми, – говорить монахиня. – Я вчилась бути мамою, вони вчились: була наука для всіх. А тепер вже вони допомагають виховувати молодших”.

Comments are closed.