Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 23 вересня взяв участь у засіданні круглого столу “Патріотизм і духовність у сучасній Україні”, що відбувся у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, повідомляє пресслужба ПЦУ.

Предстоятель наголосив, що патріотизм варто розглядати як любов до земної Батьківщини та всього творіння Божого.

“Українські слова “патріот”, “патріотизм” мають у своїй основі корені грецького походження. Так, грецьке “патір” перекладається як “батько”, а “патріада” – батьківщина. Звідси, патріотизм варто розглядати як любов до земної Батьківщини та всього творіння Божого, яке її населяє та наповнює. З Господньої волі кожен із нас народжується у певний час на конкретній території. Ніхто не може передбачити, де і в яких умовах доведеться йти земною дорогою. І, зазвичай, ці умови бувають мінливими та швидкоплинними, адже вічний і незмінний тільки Бог. Проте нам як християнам – потенційним громадянам Царства Небесного – саме в земних обставинах здобувати місце в оселях небесних”, – сказав митрополит Епіфаній.

“У наш час хоча ми й маємо закріплену в Конституції норму про відокремлення Церкви від держави, але віряни Православної Церкви України є повноцінними громадянами та членами українського суспільства. Саме незалежність України є вагомою підставою для існування в ній автокефальної Церкви як духовного фундаменту розвитку держави. Християни у своєму житті керуються Божими заповідями, настановами Священного Писання. Разом з тим Церква визнає державні закони та їм підпорядковується. Відповідно до цього, члени Церкви як громадяни своєї держави мають бути її патріотами, а патріотизм проявляється через любов, передовсім через любов до Бога і до ближніх. Якщо цей засадничий принцип буде у нас на першому місці, тоді, не бажаючи порушити волю Божу та заподіяти шкоду ближнім, ми будемо дотримуватись загальноприйнятих законів і правил суспільного співжиття”, – додав Предстоятель.

Також Його Блаженство порушив питання догляду за довкіллям як обов’язок патріота.

“У стінах Національного університету біоресурсів і природокористування неможливо було не згадати про догляд за довкіллям як обов’язок патріота. Господь, оселивши людину у світі як у домі, дав їй першу заповідь – піклуватись про Всесвіт (Бут. 1: 26 – 28). Тож ще одне наше спільне завдання як громадян – збереження навколишнього середовища та реалізація екологічних ініціатив. Якщо ти патріот, то повинен любити те, що тебе оточує: свою землю, прекрасну природу України, її багаті неозорі чорноземи”, – зазначив Митрополит Епіфаній.

На завершення слова Предстоятель закликав всіх бути працьовитими задля розбудови і зміцнення Української Церкви й держави:

“Тож не забуваймо, що покликання справжнього християнина – бути патріотом своєї земної Батьківщини, являти в ній образ Божий та преображати її на шляху до спасіння в Царстві Небесному. Ми не просто є сторонніми споглядачами життя, кожен із нас є співтворцем новітньої історії України. Тож маємо бути дбайливими, добрими, відповідальними і навіть новаторами, адже світ змінюється і наша країна потребує молодих енергійних професіоналів своєї справи. Так, у нас багато проблем, але ми і створенні їх вирішувати, тому нехай Господь нас надихає бути щирими, люблячими та працьовитими задля розбудови і зміцнення Української Церкви й держави”.

Comments are closed.