Одіозний митрополит Запорізький та Мелітопольський Лука, єрарх РПЦ в Україні (УПЦ МП), який останнім часов взяв на себе місію бути рупором всеправославного апокаліпсису, у своєму Telegram-каналі озвучив заклик до розколів всередині помісних церков у випадку визнання ПЦУ, передає Сerkvarium.

“Навіть якщо Синодом або Собором архиєреїв тієї чи іншої Православної Церкви під тиском і буде прийнято позитивне рішення щодо визнання ПЦУ, то всередині цієї ж Церкви обов’язково знайдеться достатня кількість розсудливих архиєреїв, духовенства та мирян, які залишатимуться вірними канонічному церковному устрою. Ці люди за жодних умов не приймуть визнання ПЦУ і припинять згадувати тих предстоятелів і архиєреїв, які її визнали. Вірні сини і дочки Православної Церкви так само за жодних умов не приймуть нову модель церковних відносин, яку… нав’язує Православ’ю Дімітріос Архондоніс”, – прогнозує митрополит Російської Церкви.

“Буде така боротьба за єдність православ’я, що каменя на камені не залишиться”, – наголошує клірик РПЦвУ.

Войовничий митрополит вже не вперше закликає “вірних синів та дочок” піти на відкритий бунт проти своєї Церкви лише через питання визнання ПЦУ, яке не впливає на догматику (віросповідання).

“Що робити тим священнослужителям, які не хочуть брати участі в сатанинській “церковній” вакханалії, затіяній предтечами антихриста?… Потрібно негайно виходити з тих церковних спільнот і припиняти євхаристійне спілкування з тими єпископами, які погодилися йти шляхом зради своєї віри. Формальне дотримання канонічного права в умовах війни, що почалася проти Православ’я – неможливо. Потрібно відчувати і розуміти внутрішній сенс церковних канонів, живучи в дусі і традиції Священного Передання”, – закликає він.

Як зазначає видання, можна припустити, що Москва вже чітко розуміє безперспективність створення глобального міжцерковного розколу та неефективність власних потуг запобігти визнанню ПЦУ. Єдине, що залишається – перейти на шантаж помісних Церков внутрішніми розколами, що фактично означає в перспективі необхідність створення парасинагог (форма відступу від Православ’я, що відрізняється від розколу, – ред.) для бунтівників. Тобто, в чому звинувачували українських автокефалів – то робитимуть самі.

Comments are closed.