Умань, в якій розташована могила рабина Нахмана, – найважливіший релігійний центр для брацлавських хасидів. Щорічно сюди приїжджають десятки тисяч єврейських прочан. За кілька днів до свята Рош ха-Шана в місті відбулася важлива подія.

Президент Володимир Зеленський за участю Ортодоксальної єврейської торгової палати (ОЄТП) заснував спеціальну комісію в складі чотирьох осіб. Комісія буде займатися захистом інтересів єврейської громади. Також вона покликана покласти край зловживанням і корупції в Умані. Комісію очолює помічник президента України Тигран Єгизарян. Він особисто зустрівся з мером Умані та повідомив йому про створення Комісії і планах уряду кардинально змінити ставлення до єврейських релігійних лідерів, бізнесменів і паломників.

Про це було оголошено 24 вересня на прес-конференції в Умані, повідомляє РІСУ із посиланням на Lenta.UA

У конференції взяли участь члени Комісії, делегація ОЄТП на чолі із засновником і генеральним директором Дуві Хонігом, а також глави єврейських громад і держчиновники.

Дуві Хоніг зазначив, що конференція відбулася практично відразу після виступу президента США Дональда Трампа на саміті ООН “Глобальний заклик до захисту свободи віросповідання”, під час якого він закликав світову спільноту захистити свободу віросповідання і святі місця. ОЄТП працювала в тісному контакті з Білим домом щодо вирішення ситуації в Умані.

Робота ОЄТП в Умані почалася наприкінці літа після того, як стало відомо про корупційне свавілля в місті, яке чітко проявилося у перешкоджанні місцевої влади будівництву синагоги і громадського центру для 30 тисяч євреїв. План будівництва був затверджений заздалегідь. Однак, коли рабин Ісраель Ельхадад, який відповідає за будівництво, відмовився платити міським чиновникам хабар у розмірі $350 тисяч, міська рада Умані змінила цільове призначення земельної ділянки, на якій передбачалося будівництво єврейського меморіального комплексу, а проти Ісраеля були висунуті сфальсифіковані кримінальні звинувачення.

Під час конференції голова Комісії Тигран Єгизарян оголосив, що будівництво синагоги буде продовжено. Він зазначив, що місце, на якому буде побудована синагога, розташоване поруч з місцем, де майже 30 тисяч євреїв були вбиті під час Голокосту. І це увічнить їхні святі душі.

Своєю чергою, Хоніг наголосив, що створення Комісії і ліквідація корупції забезпечать надходження міжнародних інвестицій в Умань і Україну в цілому, що позитивно вплине на економіку регіону та якість життя.

Comments are closed.