На засіданні виконкому Олександрійської міськради, що на Кіровоградщині, 26 вересня розглядали питання передачі земельної ділянки у постійне користування “Кіровоградській місцевій релігійній громаді свідків Єгови”.

Про це повідомляє РІСУ з посиланням на місцеве видання “Голос Громади”.

Релігійна організація висловила бажання звести культову споруду на вул. Перспективній, 4 (колишня вул. 50-річчя Жовтня). Однак після жвавих дискусій, які торкалися не лише земельно-майнових питань, а й релігійних переконань “Свідків Єгови”, депутати вирішили їм відмовити.

Перший заступник міського голови Людмила Давиденко, звертаючись до присутнього на засіданні представника “Свідків Єгови”, закинула його релігійній організації неповагу до держави.

“Це ж яка релігійна громада? Чи не та сама, де ваші люди-віряни не визнають українську державність: не встають під час Державного гімну, не беруть участі у виборах, всіляко уникають служби в армії, не визнають державних свят? Моя знайома, колишня вчителька, опинилась у вашому оточенні і вона мені все це підтвердила. Ви що взагалі робите, що ви там проповідуєте? Ви ж фактично працюєте на розвалення держави”, – заявила чиновниця.

Представник “Свідків” не став відповідати на запитання, лише сказав, що вони закликають своїх вірян підкорятися владі.

Як зазначає видання, такий контраргумент не справив враження на присутніх виконкомівців. Навіть навпаки – члени виконкому обурено загомоніли: “Що ж це за визнання влади, коли ви не визнаєте державу Україну і її закони в цілому?!”

“Але ми сплачуємо податки”, – аргументував представник “Свідків Єгови”.

“До чого тут податки, коли ви працюєте на шкоду державі? А ще просите якісь пільги! Виникає питання: чи ви тут взагалі потрібні?” – такими були гнівні відповіді Людмили Давиденко і членів виконкому.

Після такого бурхливого обговорення ухвалене рішення було цілком прогнозованим: “Свідкам Єгови” у наданні земельної ділянки у постійне користування виконком одноголосно відмовив.

“Свідки Єгови” – міжнародна релігійна організація, заснована у 1880-х роках у США . Станом на 2018 рік найвища кількість активних членів організації у світі становила більше 8,5 млн осіб. Штаб-квартира розташована у Нью-Йорку (США). Православні, а також Католицька, Греко-Католицька та протестантські Церкви заперечують приналежність релігійної організації “Свідки Єгови” до християнства тому, що вона не приймає основних релігійних доктрин загальновизнаного християнства.

Однак, зауважимо, що релігійна організація “Свідки Єгови” є офіційно зареєстрованою в Україні (на відміну від Росії, де вона заборонена, а її члени піддаються переслідуванням і навіть тортурам).

Зазначимо також, що стаття олександрійського видання, яка була написана з позиції ненависті до “Свідків Єгови”, змусила деяких читачів виступити на захист цієї релігійної організації.

Зокрема, Сергій Афанасьєв пояснив, що “Свідки Єгови” справді не встають під час виконання гімну, не віддають почесті гербу і прапору, оскільки сприймають такі дії як релігійне поклоніння, тобто ідолопоклонство, що є неприпустимим для християн.

“Відмова вставати під час гімну, віддавати шану прапору не тягне за собою кримінальної, адміністративної, чи будь якої іншої відповідальності”, – написав він.

“В Україні є виборче право, а не виборчий обовязок. Тому громадянин України має право відмовитись від участі в виборах. Усі свідки Єгови є релігійними служителями, усі вони намагаються зберігати єдність і уникають розбрату через політичні питання. Якщо у країні є закон про обов’язкову участь у виборах, свідки Єгови відвідують виборчі дільниці”, – пояснив коментатор.

Нагадаємо, що схожий випадок стався у Кривому Розі – там місцева влада також відмовлялася виділяти землю “Свідкам Єгови”. Ті звернулись до Європейського суду з прав людини, який зобов’язав Україну виплатити “Свідкам Єгови” 7 тис. євро.

Comments are closed.