Глава Української Греко-Католицької Церкви верховний архієпископ Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві заявив, що під час війни відчуває втому той, хто захищає не народ, не Україну, а зону власного комфорту, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт УГКЦ.

Святослав сказав, що під час війни той, хто хоче спасти свою шкіру, постійно відчуває загрозу щодо себе.

“Від війни втомилися ті, хто постійно думає, як спасти свою шкіру”, – заявив глава УГКЦ, і зазначив, що, рятуючи власне життя, вони втомлюються, але “як ми сьогодні поспілкуємося з тими, хто воює на фронті, з волонтерами, які віддають свій час, свою енергію, щоб допомогти іншому, ми побачимо дивну річ: ці люди не втомилися”.

“Навпаки. Вони начебто пояснюють нам, що може отримати перемогу той, хто здатний віддати все. Тому хрест є знаком християнської перемоги. Неможливо перемогти зло, перемогти гріх, неправду, якщо ти нездатний пожертвувати власним добробутом, власною зоною комфорту і віддати своє життя за істинну свободу, за добро іншої людини”, – наголосив предстоятель УГКЦ.

шевчук

“Сьогодні ми чуємо дивну фразу. Христос каже: “Хто хоче спасти своє життя, той його погубить”. Тому, природно, людина хоче себе захистити, хоче втекти від можливості страждати, від необхідності віддавати. Людина хоче зберегти все, що має, і здобути ще більше. Каже Христос: “Яка користь людині, яка здобуде цілий світ, але остаточно втратить свою душу?”. Бо хто вміє тільки брати, той умирає. Хто дає, то повсякчасно оживає”, – зазначив Предстоятель.

Він навів слова духовних вчителів, які казали, що людина створена Богом на подобу криниці, з якої черпають воду, а вона ще більше наповнюється водою. Про “таїнство давати і отримувати, про таїнство віддати своє життя, щоб його врятувати, якось по-особливому сьогодні промовляє до нас, українців, українського народу в час війни”, – сказав Святослав.

“Тому так часто ми згадуємо слова: нема більшої любові, як лише та, коли хтось своє життя віддасть за своїх друзів. Тому сьогодні для всіх тих, хто втомився, Христова Церква проголошує добру новину: віднайди, поклонися Чесному і Животворному Хресту – і він тебе оживотворить. Повір у того Бога, який тобі може і хоче дати більше, ніж ти можеш віддати своєму ближньому, віддати за свій народ, за свою батьківщину”, – наголосив глава УГКЦ.

Comments are closed.