Архімандрит Феогност (Пушков), клірик Луганській єпархії РПЦвУ (УПЦ МП) запропонував альтернативний проєкт у відповідь на проєкт документа РПЦ “Про недоторканність життя людини з моменту зачаття”, опублікований 24 червня 2019 року на сайті Московського Патріархату, повідомляє “Релігія в Україна”.

У передмові до своєї роботи кандидат богослов’я, архімандрит Феогност так пише про проєкт комісії Міжсоборної присутності РПЦ: “Незважаючи на фундаментальну важливість цієї теми, в цілому проєкт слід визнати невдалою чернеткою, яка не просто потребує доопрацювання, а в принципового переписування”.

Священник, зокрема, стверджує: “Незрозуміла цільова аудиторія: це документ для “своїх” або для “зовнішніх”?.. Не проведено відмінність між “релігійним правом” і “природним правом”.

Свій проєкт архімандрит Феогност опублікував на 22 сторінках. “Він націлений одночасно і на релігійне середовище, і на секулярне, а тому в ньому ретельно будуть опрацьовані як природно-наукові і сучасні філософські принципи гуманітарної епістемології, так і теологічні затвердження Церкви”, – пише священник у передмові.

Обидва проєкти – і офіційний, і архімандрита Феогноста – розглядають життя людини від моменту зачаття, а також ставлення Церкви до абортів та абортивної контрацепції.

Ставлення РПЦ до неабортивних засобів у проєктах не розглядається, хоча вони давно і найчастіше використовуються для запобігання вагітності та небажаної дитини. Зокрема, першим зафіксованим випадком замовлення таких контрацептивів в Російській імперії було імператорське подружжя Миколи II (Див .: Ігор Зимін, д. Іст. Наук, проф. Лікарі двору Його Імператорської Величності, або Як лікували царську сім’ю. Повсякденне життя Російського імператорського двору. Москва, “Центрполіграф”, – (Серія: 400 років Дому Романових), сторінок 895. Стор. 280).

Comments are closed.