Релігійна правда пропонує вашій увазі підбірку важливих новин тижня, що минув.

Вінницька поліція встала на бік Російської Церкви в Україні

4 жовтня у Вінницькому міському суді відбулось безпрецедентне засідання. Суд розглядав позов обласного управління Нацполіції проти начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігоря Салецького. Правоохоронці вимагали відсторонити чиновника через нібито незаконну реєстрацію громад ПЦУ.

Йдеться про громади у селах Лука-Мелешківська Вінницького та Велика Кісниця Ямпільського районів.

Начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький

Юристи вже заявляють, що таким чином “маски остаточно знято”: вінницька поліція відверто та офіційно виступила на боці однієї із конфесій.

Як російська пропаганда розповідала у Грузії, Молдові і Вірменії, чому їм не вигідно, щоб ПЦУ отримала Томос

Аналітики провели аналіз ЗМІ чотирьох країн – Грузії, Молдови, Вірменії та України – та виявили, як саме працювала у цих країнах російська пропаганда.

Через відповідні меседжі здебільшого у проросійських медіа населення цих країн змушували повірити у те, що автокефалія Української Православної Церкви є для них небажаною чи навіть небезпечною.

Хасиди в Умані відзначили 5780-й Новий рік

Рош га-Шана – єврейський Новий рік, що святкується в перший і другий дні місяця Тішрей за єврейським календарем (припадає на вересень–жовтень).

Цьогоріч святкування відбувалось від вечора 29 вересня і до 1 жовтня.

Для святкувань до Умані, де похований духовний лідер юдеїв цадик Нахман, з’їхалось понад 30 тисяч паломників-хасидів.

Не обійшлось і без інцидентів – кількох гостей було депортовано через порушення міграційного законодавства України. А в одному з будинків, який винаймали хасиди, сталася пожежа.

Переходи до ПЦУ тривають

Цього тижня до родини ПЦУ приєдналась православна парафія в селі Бужанка Лисянського району Черкаської області.

Загалом на сьогодні Православна Церква України нараховує вже 7 тисяч парафій.

РПЦвУ підтримує “формулу Штайнмаєра”. Точно не на користь Україні

Запорізький митрополит РПЦвУ Лука та спонсор Московської Церкви Вадим Новинський ледь не в один голос підтримують так звану “формулу Штайнмаєра”, підписану Україною 1 жовтня. І якщо ці “кращі представники свого виду” виступили на підтримку “формули” це може означати єдине – загроза життю українського народу.

Крім того, підозрілою виглядає інша подія за участі творіння Новинського. Генпрокурор доручив своїм заступникам “опрацювати” кілька законопроєктів, серед яких – спрямований проти ПЦУ проєкт спонсора РПЦвУ, а також законопроєкти, які гарантують амністію бойовикам Донбасу.

“Але для чого “опрацьовувати” ці вигадки українській прокуратурі? Чи не побачимо механізми з арсеналу колишніх “регіоналів” невдовзі в руках нинішньої влади? Дивні справи”, – наголосив депутат Ростислав Павленко.

РПЦ погрожує помісним Церквам через Україну

Поки в Україні триває боротьба із зовнішнім ворогом, цей ворог діє на міжнародній церковній арені, залякуючи помісні Церкви, які можуть стати союзниками ПЦУ.

Так, на грецькому сайті Romfea було опубліковано коментар представника Александрійського Патріархату митрополита Зімбабвійського Серафима, в якому він висловлює свої побоювання щодо можливих дій Російської Церкви у разі визнання ПЦУ та навіть дорікає Вселенському Патріарху за цю ситуацію.

Шаман на Путіна

Тим часом у Росії тривають свої баталії – з якутським шаманом Олександром Габишевим і реакцією суспільства, до якої призвів похід шамана на Москву з метою вигнати Путіна з Кремля і подальше затримання його силовиками.

Нагадаємо, Габишева затримали ще 19 вересня, а днями стало відомо, що у результаті психіатричної експертизи чоловіка визнали неосудним. 5 жовтня активісти і небайдужі люди в Якутії вийшли на пікет проти дій влади. Серед гасел були “Я / Ми Шаман” і “Ні каральній медицині”.

Учасники акції наполягають на тому, що у Габишева, згідно з конституцією, є право на свободу совісті та віросповідання, а також право на висловлювання своїх думок про політичну та економічну ситуацію в країні.

Comments are closed.