Елладська архієпископія і РПЦ МП неофіційно обговорюють спосіб врегулювати кризу, що виникла в світовому православ’ї в зв’язку з наданням Україні Томосу про автокефалію і рішенням Архієрейського Собору в Афінах щодо визнання ПЦУ.

Про це “РИА Новости” повідомило “джерело в церковних колах Греції”, передає Credo Press.

Митрополит Іларіон і архієпископ Ієронім

За його словами, неофіційні переговори ведуться в зв’язку з майбутнім 17 жовтня засіданням Синоду РПЦ МП, на якому будуть обговорюватися відносини з Елладським архієпископом.

“Уникнути погіршення ситуації можна, якщо РПЦ МП виступить з пропозицією до Архієпископа Афінського Ієронімау взяти на себе роль посередника, щоб посадити за один стіл всіх предстоятелів православних Церков, разом з Патріархом Константинопольським, і скликати Всеправославний Собор для вирішення проблеми, викликаної українським питанням. Тобто, для припинення розколу між Константинополем і Москвою “, – сказав співрозмовник агентства.

Примітно, що 2016 року Московська патріархія в останній момент відмовилася від участі у такому Соборі, хоча її Архієрейський Собор сформував делегацію і затвердив всі проєкти соборних рішень.

За словами джерела, якщо з Москви надійде така офіційна пропозиція, Ієронім повинен буде прийняти її і стати посередником для врегулювання кризи, що нібито і дозволить уникнути і розколу.

РПЦ МП “взяла до уваги думку всіх митрополитів, які були опубліковані після собору”, додало джерело.

Спільне богослужіння Архієпископа Ієроніма і предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія планується провести 19 жовтня, додає агентство.

Comments are closed.