Стало відомо, як виглядатимуть стіни греко-католицької церкви селища Славське Львівської області, навколо якої раніше вибухнув скандал через знищення автентичних розписів.

Фото результатів ремонту з’явилися на сторінці Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, передає Історична правда.

  • Фото: Андріан Кліщ
  • Фото: Андріан Кліщ
  • Фото: Андріан Кліщ
  • Фото: Андріан Кліщ
  • Фото: Андріан Кліщ
  • Фото: Андріан Кліщ

На знімках видно, що для ремонту використано звичайну заводську керамічну плитку.

“Як у гарній ванній кімнаті”, – пише один із коментаторів у Facebook.

Нагадаємо, у травні 2019 року церква опинилася в центрі скандалу. Заради ремонту були знищені настінні розписи художників Модеста Сосенка (1875-1920) і Юліана Буцманюка (1885-1967).

Фрагменти розписів у церкві до знищення. Фото: Leon Serg

Оскільки церква з 1994 року є пам’яткою архітектури місцевого значення, без відповідних дозволів і експертної оцінки починати ремонт не мали права.

Представники релігійної громади говорять, що вони розпочали ремонт, оскільки розписи й дерев’яний інтер’єр були в неналежному стані, і це становило небезпеку для їхнього життя. Настоятель церкви о. Андрій Петришин пояснював комісії фахівців, що у храмі цінний лише іконостас, який громада зберегла, а настінні розписи кілька разів перемальовувались у радянський час і не були автентичні.

Однак, за словами реставраторів і мистецтвознавців автентичні розписи Модеста Сосенка можна було відновити, знявши нашарування, зроблені у радянський час.

Львівська ОДА заявила про намір позбавити громаду права власності на храм Успіння Богородиці в судовому порядку.

Церкву в Славську збудували 1901 року за проектом архітектора Василя Нагірного. Настінні розписи зробив відомий і прогресивний на той час художник Модест Сосенко за участі Юліана Буцманюка.

Храм оформили й керамічною плиткою, виготовленою на славетній фабриці кахлевих печей Івана Левинського, знаного у кінці ХІХ -на початку ХХ століття архітектора.

10 липня 1902 року митрополит Греко-Католицької Церкви Андрей Шептицький освятив храм як церкву Успіння Пресвятої Богородиці.

Більше світлин церкви до варварського ремонту дивіться за посиланням.

Comments are closed.